Drágán repkednek a magyar államtitkárok

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára 378 ezer forintért repült Brüsszelbe, és 163 ezerért szállt meg egy éjszakára. Más példák is azt jelzik: a minisztériumi vezetők olykor érthetetlenül drágán utaznak. Az állam egy év alatt 400 millió forintot költött a miniszterek, az államtitkárok és helyetteseik útjaira - írta a Népszabadság.
Napi.hu, 2015. június 24. szerda, 09:12
Fotó: Reuters

Becsey Zsolt, a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára 334 ezer forintért repült Hollandiába, míg Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának egy luxemburgi útja 504 ezerbe került - derül ki a kormány által közzétett dokumentumokból.

Bár az utazások részletei nem ismertek, a KLM-nél másnapi indulással is találni 300 ezer forintnál kevesebbért business részlegre szóló amszterdami repülőjegyet, és a légitársaság Luxemburgba is elvisz ennyiért. Ráadásul a helyettes államtitkároknak - 99 van belőlük - nem is kellene a kiemelt osztályon utazniuk - írta a lap.

Egy kormányrendelet szerint Euró­pán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek turistajegyet térít az állam, csak a minisztereknek jár nagyobb komfort. E szabálytól el lehet térni a tárcavezető hozzájárulásával, ha "azt a protokolláris előírások és az ellátandó feladatok indokolják". Az elmúlt egy év utazási adataiból az tűnik ki: sokszor el is térnek tőle.

Az egyes tárcák ugyanis eltérő tartalmú utasításokban határozzák meg, mi jár a vezetőiknek. Így is meglepő, hogy Fónagy János államtitkár 365 ezer forintért repült Luxemburgba, miközben perui útja csak 654 ezerbe került. Szembeszökő eltérések mutatkoznak a belgiumi utazásoknál is. Találni 110 ezres útiköltséget, általánosak a 170 és 190 ezer forint közötti áron vett repülőjegyek, de helyettes államtitkárok olykor 300 ezer forintnál többet is kifizetnek egy tikettért.

A külügyes Benkő Levente 355, a Miniszterelnökséget képviselő Takács Szabolcs Ferenc és Perényi Zsigmond egyaránt 378 ezer forintért repült. Perényinek volt olyan kétnapos brüsszeli túrája is, amely több mint félmillióba került, mert a 265 ezres repülőjegyén túl 163 ezer forintért szállt meg egy éjszakára. Két másik alkalommal is előfordult, hogy meghaladta a napi százezer forintot a hotelszámlája - írta a Népszabadság.

A Miniszterelnökség szabályzata alapján a helyettes államtitkárok négycsillagos szállodában pihenhetnek meg. Ilyenben viszont 163 ezer forintnál pillanatnyilag csak olcsóbb szállást találni Brüsszelben. A kancellária a kiugró árak okát firtató napilap-kérdésre úgy válaszolt: csak különösen fontos programok alkalmával engedélyeznek nagyobb luxust, amennyiben a város szállodakapacitása terhelt. Ez utóbbi Brüsszelben rendszeres, vagy ha mégis van szabad kapacitás, akkor a hotelek emelik áraikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.06.24 14:28

Ha rajtam állna,olcsón repülnének.Igaz,a tizedik emeletről .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.06.24 12:14

@rotaryfun: Itt nem nyivákol--hunorti---,hogy kettős mérce ,igaz a hugyagyuak nem tudják ,hogy a Bajnai kormány 85 főből állt míg a jelenlegi 165 fő.
Feltehetően a BARMOK azt sem hallották,hogy a 99 fő helyettes államtitkárnak 2015 január elsejétől 30 %-al megemelték a bérüket .Az viszont igaz ,hogy a kétgyerekesek gyerekenkénti juttatása 2016 január 1-tő havi 2 500 ftal nő a költségvetés szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.06.24 12:05

Közben meg emberek százezrei közmunkabéres kényszermunkások!
Ha normális kormánya lenne az országnak akkor az ilyen kiskirály köcsögöket úgy rúgná seggbe hogy ingyen repülnének melegebb éghajlatra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html