Drágulással köszöntött be az ősz és ez csak a kezdet

Szakmabeliek szerint akár ellátási zavarok is lehetnek a pékáruk piacán, ha a jelentős béremelések ellenére nem sikerül megtartani az ágazatban dolgozókat. Részben ezért, részben a liszt drágulása miatt Budapesten megindultak az árak felfelé a pékségekben.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 1. péntek, 09:42
Fotó: Napi.hu

Több budapesti pékségben is észrevehetően nőtt a kenyér és a péksütemények ára - írja a Magyar Nemzet. Ezek csak az első tapasztalatok, ám a folytatás borítékolható, ugyanis a búza tonnánkénti ára öt-hatezer forinttal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A szakma képviselői az elmúlt napokban arról beszéltek, hogy a liszt öt-tíz százalékkal drágul az egy évvel korábbihoz képest.

Az Agrárszektor.hu szakportál szerint a malomipar és a pékségek kénytelenek áthárítani az áremelkedést a vevőkre. Ennek eredményeként ősszel a legoptimistább vélemények szerint is legalább tíz százalékkal nő a pékáruk ára. Az egyik legnagyobb országos hálózat, a Lipóti Pékség 5-10 százalékos áremelést harangozott be.

A szakma munkaerőhiánnyal küzd - Bécsben például 1500 euró a minimális havi fizetés. Ezért folyamatosan emelni kell a dolgozók bérét, mert ha még többen vándorolnak el az ágazatból, az akár ellátási zavarokhoz is vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK