Drágult a búza és a kukorica, nőtt a gabonaexport

Egy év alatt extrán megnőtt a takarmánybúza ára, de a búzáé és a kukoricáé is feltornázta magát, az idei első félévben az ország búza és a kukorica exportja is bővült, az import viszont csökkent.
Tóth László Levente, 2020. szeptember 18. péntek, 15:05
Fotó: Napi.hu

A búzával az egy évvel korábbinál 7 százalékkal magasabb, 54,6 ezer forint, a takarmánybúzával 23 százalékkal nagyobb, 53,1 ezer forint, a kukoricával pedig 45,7 ezer forintos, éves összevetésben 9 százalékkal magasabb, áfa és szállítási költség nélküli átlagos termelői áron kereskedtek tonnánként Magyarországon szeptember első hetében - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ugyanakkor Magyarország búzaexportja 16 százalékkal bővült 2020. első fél évében az előző év azonos időszakához viszonyítva. 1,2 millió tonna búza került a nemzetközi forgalomba ebben az időszakban. A legnagyobb célpiacok Olaszország, Ausztria, Románia és Bosznia-Hercegovina voltak, ezekre a helyekre sorrendben 45, 18, 12 és 8 százaléka került a magyar árunak. Magyarország búzaimportja ugyanakkor csökkent az előző év első hat hónapjához viszonyítva, mégpedig 9 százalékkal, 47 ezer tonnára.

A kukorica első félévi kivitele 48 százalékkal haladta meg a 2019. január-júniusában kiszállított mennyiséget, ami 2,6 millió tonna külföldön eladott árut jelent. A kivitel 37 százaléka Olaszországba, 21 százaléka Ausztriába és 17 százaléka Németországba irányult. Magyarország ugyanakkor csaknem 70 százalékkal kevesebb, 32 ezer tonna kukoricát importált ez év első hat hónapjában, mint egy évvel korábban, ennek 35 százalékát Szerbiából, 22 százalékát Ukrajnából, ötödét Szlovákiából.

A búza szeptemberi jegyzése a chicagói árutőzsdén tonnánként 196-204, a decemberi 199-207 dolláros áron alakult szeptember 1-11. között. A kukoricáé tonnánként 144 dollárig emelkedett szeptemberre, míg a decemberi lejárat elszámolóára 145 dollárig ugyanekkor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Denden, 2020.09.18 16:12

Nálunk mindenkor, minden körülmények között nőni kell az áraknak. Egyszerűen nincs más lehetőség.
Magyar búza? Olyan már nincs. A vetőmag, vegyszerek, gépek, energia, stb. közül valami nem magyar. Lsd. gyenge Forint hatása. A nominális béremelés meg csak hab a tortán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.18 15:49

"Vetekednek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5 százalékkal emelik átadási áraikat ? mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A sütőipari termékek - a kenyér, a zsemle is - drágább lesz.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 15. kedd, 07:54
Az ok egyszerű: Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál: csak mintegy 30 százaléknyi az étkezési minőségű búza. "
---------------
Ha kiviszik a jó minőségűt, akkor ne kampányoljanak itt hazugságokat, hogy válasszuk kiváló hazait.
Mit magyarkodnak ezek a hazugok, ha kiviszik, s a sz@rt akarják etetni a néppel
Kint is tiltakozni kellene az ottani termelőknek, hogy ne áruljanak a boltok magyar/külföldi árut, mert az itteni genya gazdák azért balhéznak, mert van külföldi áru.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.18 15:43

Ja, megint hazudtak a nyilatkozó illetékes elvtársak. Mintha pár napja azt olvashattuk volna, hogy azért drágul mert kevés van.
Hazug árdrágító genyák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html