Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő - szükségletek kielégítését. A Policy Agenda idén májusban közölt adatai szerint ennek egy főre jutó összege 2017-ben 90 450 forint volt. A nyugdíjas létminimumot 81 405 forintra becsülték.

A Pénzcentrum a héten közérdekű adatigénylés keretében jutott hozzá a Magyar Államkincstár által folyósított nyugdíjakkal kapcsolatos, 2018. januári adatokhoz, melyek szerint 1 997 898-an volt azok a nyugdíjasok, akiknek belföldre folyósítottak. Ezeknek az embereknek a harmada viszont 100 ezer forint alatti nyugdíjban részesül - írja a portál a Nyugdíjasok Országos Képviseletének csütörtökön megtartott fórumáról szóló beszámolójában.

Lehangoló adat, hogy 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap itthon. Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője szerint a nyugdíjas létminimumot sem elérő bevétellel rendelkező háztartásban él mintegy 155 ezer idős ember. Arról is beszélt, hogy míg a minimálbér összege 2018-ban (bruttó 138 ezer forint) eléri, sőt, meg is haladja a létminimum összegét, a nyugdíjminimum (28 500 forint) messze elmarad a nyugdíjas létminimum összegétől.

Kutatást is végeztek arról, hogy szakszervezeti tagok egyetértenek-e azzal, hogy a nyugdíjas létminimum és a nyugdíjminimum (ami jelenleg ) összege azonos legyen. A válaszadók 51 százaléka ezzel egy állásponton van, 9 százalék szerint ezt az ország gazdasági ereje nem bírná el, 23 százalékuk úgy látja, hogy aki keveset dolgozott korábban, az kevés nyugdíjat is érdemel, 17 százaléknak pedig nem volt véleménye.

Kis Ambrus ismertetett egy másik kutatást is, amiből kiderül, hogy a dolgozó magyar emberek legnagyobb félelme, hogy nyugdíjasként komoly anyagi problémái lesznek.

Az alacsony nyugdíjak oka lehet, hogy sokan korábban ugyan dolgoztak, de nem bejelentve, ami után nem kaptak se szolgálati időt, se a bérük nem növelte az ellátmány összegét.

A fotó forrása: Shutterstock.