Drasztikusan csökkenteni kell a nyugdíjakat - véli a Századvég elnöke

A kormány már a szociális kiadásokhoz hozzányúlt, azonban további intézkedések szükségesek, hogy ne termelődjenek újra a feszültségek a rendszerben. A romló demográfiai viszonyok miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne nyúljunk hozzá a nyugdíjakhoz, azok mértékét a bérekhez képest a jövőben csökkenteni kell - mondta a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Heim Péter az MTV egyik műsorában.
portfolio.hu, 2012. július 9. hétfő, 12:46
Fotó: Napi.hu

A kormány munkahelyvédelmi csomagja jó eszközöket tartalmaz alapjában véve, viszont a munkahelyek megőrzését és bővítését csakis a gazdasági növekedés garantálja - mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke Heim Péter tegnap "A lényeg" című műsorban. A költségvetési politikát illetően a közgazdász elmondta, hogy a kiadási oldalon drasztikusabb vágásra lenne szükség, főleg a szociális kiadások esetében. Heim Péter szerint társadalmi feszültségek nélkül nem lehet ezt a politikát végrehajtani, például Amerikában is a nagy ellátórendszerek reformja komoly ellenállást váltott ki.

A közgazdász úgy véli, hogy a kormány már sok mindent tett a kiadási oldal lefaragásáért, azonban még lenne mit tenni. Sokat szokták kritizálni emiatt a kijelentése miatt, de Heim Péter továbbra is azt mondja, hogy drasztikus nyugdíjcsökkentésre van szükség, hiszen egy elöregedő társadalomban nem lehet azt megtenni, hogy nem nyúlnak hozzá a nyugdíjkiadásokhoz.

Lehet bizonyos intézkedésekkel a problémákat elhúzni, viszont a rendszerben lévő feszültségek mindig újratermelődnek. A nyugdíjkassza technikai értelemben van egyensúlyban, a valós egyensúly nem következett be, ami komoly problémák forrása a közgazdász szerint. A helyettesítési ráta csökkentése szükséges, vagyis alacsonyabb nyugdíjat lehet csak adni az átlagbérhez képest a nyugdíjban.

Az utóbbi fél évtizedben folyamatosan csökkent ez a ráta, ennek tovább kell csökkennie, és a nyugdíjrendszerben meg kell valahogy jeleníteni a gyermekvállalást is, pontosan ezért Botos Katalin felvetése jó, miszerint a nyugdíjakat a gyermekvállaláshoz kell kötni. Én maximálisan egyetértek ezzel a gondolkodásmóddal, a jelenlegi politikai csatározások ezen a téren inkább a választóknak szólnak, a nyugdíjas társadalom ugyanis egy nagyon komoly választói bázis - tette hozzá a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2012.07.10 09:42

@melos:

"De ez még nem jelenti azt, hogy a nyugdíjasok egyébként jól jártak. ;-) max. (egyelőre) kevésbé rosszul. ;-)"

Amíg a társadalom jelenlegi neohortysta rendszerben vesztes rétegei partnerek abban, hogy egymásnak ugrasszák őket, / hogy XYZ-t nem szívatják annyira mint ABC-t /ne pedig az őket elnyomó feltörekvő ELIT-el (CDE) szálljanak szembe, addig ebben szvsz nem lesz változás, hanem a vesztes rétegek egyre inkább vesztesebbek lesznek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.07.10 09:37

@pro libertate:

"
A rokkantnyugdíjas felülvizsgálatok eredménye szerintem legalábbis kétes. Mivel a célja deklaráltan az állami kiadások csökkentése volt, kíváncsi vagyok, hogy a jövőben (pl. a 2013-as költségvetésben) csökken-e érdemben a szociális kiadásokra fordított összeg."

Ha az az alapelv, aki nem életképes, az dögöljön meg, akkor a szociális kiadások 0-ra is csökkenthetőek. ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.07.10 09:35

@rotaryfun:

1. Te is elköveted azt a hibát, mint a kormány. darabonként szedegeted össze egy-egy adónem társadalmi csoportokra való hatását, nem az elérhető bruttó jövedelemre vetített összadó-terhelés arányát nézed.

A családosok egy részének megvolt az osztogatás különféle formákban, a vagyonos családoknak ott ugye a családi adórendszer, hogy az egyéb segélyezési formákat ne említsem... Nálunk az áfa emelésre volt kompenzáció.

A kiskeresetű családokat mondjuk a melósokkal vagyis a jövő "nyuggereivel" együtt leírták, és fokozatosan gazdasági vágóhídra küldik bármiféle jövőkép és kilábalási lehetőség nélkül.

De ez még nem jelenti azt, hogy a nyugdíjasok egyébként jól jártak. ;-) max. (egyelőre) kevésbé rosszul. ;-)

2. A nyugdíjas kosárral kapcsolatban tévedsz, az aktívakhoz képest lényegesen magasabb a lakhatási-, élelmiszer-, gyógyszer- részarárnya, mint a ruha , és a szolgáltatásoké.

Mind a gyógyszertámogatási rendszer számukra kedvezőtlen alakulása, mint a rezsi-, kajaköltség átlag feletti emelkedése miatt a "nyuggerinfláció" magasabb, mint a normál még az ÁFA emelés nélkül is.

De ez egyébként egy két évet kivéve nagyjából mindig is így volt.
Tavaly pl. 4% nyugdíjemelést kaptak, de a nyugdíjas árindex 4,4% volt.

Az ideiről még nyílván nincs adat, de a fentiek tükrében nem fogadnék túl nagy összegben a tippmix ajánlattételben arra a sorra, hogy a nyugdíjas árindex 2012-ben alacsonyabb, mint az aktívaké ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.07.09 22:38

@rw:

Értem.
Valóban, a szadesz 20 %-os egykulcsos szja-t akart, a minimálbérig terjedő adójóváírással... Úgy számoltak, az első évben ez 100 milliárdba kerül, a 2. évben már nem. A fidesz élesen kritizálta a tervet, mert "a kisebb jövedelműek adóját emeli a kormány, akik csak 18 % szja-t fizetnek".
Szerintem ez az egykulcsos szja nem az, amit a szadesz akart - ez ugyanis jócskán megnöveli az átlagot meg nem haladó jövedelműek terheit, tartós (jelenleg gyógyíthatatlannak tűnő) lyukat üt a költségvetési bevételeken, és a kapcsolódó adminisztráció növekedése miatt még azt sem lehet ráfogni, hogy egyszerűsítene...

A felsőoktatási korlátokkal egy bajom van: legalább az állami feladatok ellátásához szükséges képzést illene államilag finanszírozni.

A rokkantnyugdíjas felülvizsgálatok eredménye szerintem legalábbis kétes. Mivel a célja deklaráltan az állami kiadások csökkentése volt, kíváncsi vagyok, hogy a jövőben (pl. a 2013-as költségvetésben) csökken-e érdemben a szociális kiadásokra fordított összeg.

A kétéves forradalmi kormányzás rombolásához (recesszió, nyugdíjrendszer, jogállami intézmények, nemzetközi kapcsolatok, stb.) képest azért ezek még akkor is pusztán szimbolikus eredményeknek tűnnek, ha valaki maradéktalanul elégedett ezekkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2012.07.09 22:07

@melos:
Azért ha megnézed egy nyugdíjas fogyasztási kosarát és egy aktív gyerekes családét akkor talán annyira mégsem sújtja őket az áfa emelés mint gondolod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html