Durva számok az MNB-től: deficitbe fordult a fizetési mérleg

Beütött a válság: 2009 után ismét negatívvá vált a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére alkalmazott mutató.
Herman Bernadett, 2020. szeptember 21. hétfő, 11:51
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A folyó fizetési mérleg hiánya 847 millió euró volt a második negyedévben, az első negyedévi 317 millió euró és az egy évvel korábbi 446 millió euró többlettel szemben, miközben a tavalyi harmadik és negyedik negyedévben 345 millió euró, illetve 612 millió euró deficittel zárt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett adataiból.

2009 eleje óta nem volt ilyen

A tőkemérleg egyenlege döntően ez Európai Unióból befolyt átutalásoknak köszönhetően 657 millió euró többletet mutatott a második negyedévben, ami 90 milliárd euróval több az előző negyedévinél és 183 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére alkalmazott mutató 2009 első negyedéve óta először volt negatív, a nettó finanszírozási igény kiigazítás nélkül 190 millió euró volt, a szezonális hatások kiszűrésével 146,2 millió euró, a negyedéves GDP 0,5 százaléka lett.

A nemzetgazdaság nettó adósságállománya június végén 11,3 milliárd euró volt, az utóbbi négy negyedév összesített GDP-jének 8,2 százaléka. A nettó adósságállomány 2,1 milliárd euróval nőtt az előző negyedév végéhez képest. A jegybanki tartalékok értéke 30,2 milliárd eurót tett ki június végén. A második negyedévben a tartalékok 4,4 milliárd euróval nőttek.

Visszaesett az export és az import is

A 2020-as év második negyedévi finanszírozási igény összetevőire a Covid-19 terjedése jelentős mértékű negatív hatást gyakorolt: az export és az import szintje, valamint a szolgáltatások bevételi többlete jelentősen visszaesett az előző negyedévi szinthez képest. Az export értéke 17,8 milliárd euró, az import értéke 18,8 milliárd euró lett, az áruforgalomban a második negyedévben 984,6 millió euró hiány keletkezett. A szolgáltatások többlete jelentősen csökkent, az utazások 137,3 millió eurót, az utazáson kívüli szolgáltatások 440,7 millió eurót értek el. Az elsődleges jövedelmek hiánya 336,5 a másodlagos jövedelmeké 381,2 millió euró lett a szezonális hatásoktól megtisztítva.

A közvetlentőke-befektetéseken 2020 II. negyedévében 269 millió euró nettó forrásbeáramlás történt: a rezidensek befektetései külföldön 470 millió euróval, míg a külföldiek befektetései Magyarországon 739 millió euróval nőttek. Az átfolyó tőke és eszközportfólió-átrendezés a második negyedévben mindkét befektetési irányban csökkentette a befektetések értékét (tőkekivonás) 209 millió euróval.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2020.09.22 03:16

akkor most eladják amit összeharácsoltak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.09.21 18:42

Narancs álomból beléptek a kipcsak valóságba. Amikorvolt pénz két kézzel szórták pereputtyostól lopták, most tüsszentettek egyet a világban és összefosta magát pár hónap alatt a jobban teljesítő orbánisztán :)))
Mennyi lesz a narancs karácsonykor narancsok ? 1000 lesz egy kiló ? - ha lesz. De lehet hogy annyiért is majd csak pult alól lesz mint a régi kádári időkben :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html