Magyarország elemi érdeke, hogy kikerüljön a túlzott deficit eljárás alól, mert az EU hazánkon, mint a legtöbb ideje az eljárás alatt lévő országon tudja a legjobb példát statuálni - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában, Szegeden.

Hozzátette: jövőre nem mehet 3 százalék fölé az államháztartás hiánya és mindenképp ki akarunk kerülni az eljárás alól. Tartható az idei, 3,8 százalékos deficit, míg a tavalyi 4,4 százalékot közelíthette a tervezett 3,9 százalék helyett - fogalmazott.



Az ország egy másik deficittel is, a hitelességi deficittel is küzd: a visegrádi négyek közül egyedi ország vagyunk, amelyet 2004 és 2010 között a hitelminősítőknél csak lefelé minősítettek.

Célunk, hogy ezen a trenden változtassunk - mondta Varga. Hozzátette: nem lesz könnyű, hisz orvosolni kell az elmúlt évek hibáit. Lehet ugyan abban igazság, hogy jogos bírálatok érik a hitelminősítőket, de el kell fogadni, hogy iránytűként szolgálnak ezek az intézetek, és a piacok adnak a véleményükre - tette hozzá.

Következő évtől már célja a kormánynak, hogy arányosan adóztassa a magánszemélyeket, ezért szeretnénk, ha 2011-től már megvalósulna a 16 százalékos, egységes adókulcs - jelentette ki az államtitkár.