Durván csökkentheti a gimnáziumi továbbtanulás esélyeit a kormány

Szűkre szabott keretszámok, kötelező központi felvételi, az első körben sikertelenül felvételizők kötelező átirányítása a szakképzésbe és más hasonló, a gimnáziumi tanulók létszámának drasztikus korlátozására tett javaslatok olvashatók egy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által készített tavaly decemberi háttéranyagban - szúrta ki a Magyar Nemzet.
Szepesi Anita, 2017. július 1. szombat, 15:06
Fotó: Napi.hu

Noha a szülők körében évről évre egyre népszerűbbek a gimnáziumok, a munkaerőpiacon pedig régóta bebizonyosodott, hogy a tovább tanulók jobb elhelyezkedési esélyekkel és magasabb a fizetéssel élhetik életüket, a hosszabb várható élettartamról nem is beszélve,  egy szakmai háttéranyag mégis a gimnáziumban tanulók létszámának markáns csökkentésére tesz javaslatokat. Az anyagból Parragh László MKIK elnök álláspontja köszön vissza, ő ugyanis már korábban a gimnáziumok bezárásáról beszélt - olvasható a lapban.

A gyenge eredménnyel gimnáziumba kerülők későbbi sikertelenségét megelőzendő az anyag központi felvételi és bejutási ponthatárt is javasol, 2018/19 -től pedig szűkülő keretszámokat és emelkedő tanulmányi követelményeket vezetne be. A gimnáziumi létszámkorlátokkal először, 2017/18-tól a magániskolák szembesülnének, később évente, fenntartónként határoznák meg a keretszámokat, amelyeket a demográfiailag indokoltnál erőteljesebben csökkentenének.

A keretszámok meghatározásától gyors eredményt várnak a javaslat készítői, hosszabb távon a felvételi ponthatárt látják célravezetőnek.

A kormány célja a szakképzés folyamatos fejlesztése és minél vonzóbbá tétele - közölte kedden a cikk nyomán az NGM. A jelen munkaerő-piaci helyzetben a jó szakmaválasztás biztosíthatja a fiatalok jövőbeni elhelyezkedését. A középfokú oktatásba történő belépéskor - ahogy eddig is - most is szabadon választhatnak képzési formát a diákok. A Magyar Nemzetben említett "háttéranyag" a jövőbeni javaslatainknak nem képezi az alapját - fogalmazott a szaktárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.07.04 22:10

@Abbe:
Azt is hozzátenném, hogy az ember nem a munkahelyén éli le a teljes életét, jár vendégségbe, a tesó lehet, hogy tanár, vagy éppen múzeumigazgató.
Igen kényelmetlen lehet, ha valaki nem tudja ki volt Vörösmarty Mihály vagy Radnóti Miklós.
Meg kell érteni, hogy az érettségi az életre készít és az nem csupán a szakmából áll, hanem rokonokból családból barátokból és ismerősökből.
Az érettségi szóban benne van a lényeg, minden tudás emeli egy picit az ember egóját!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.07.04 20:46

@krix2: " Nyilván nem érdekel az autószerelő irodalmi tudása, sokkal jobban izgat, hogy értsen a kocsihoz."

Most vagy tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni. Nem tudom melyik a kényelmetlenebb. Most akkor részemről utoljára erről.

Kis hazánkban ma az alábbi módokon lehet szakmunkás bizonyítványt szerezni: OKJ-s módon , ez olyan gyorstalpaló...
Nyolc elemi után bizonyos szakmákban 2 év várakozás után.
10 osztály után 2 év alatt - ez a zöm.
És végül érettségihez kötötten. Az elektronikai műszerészek, mechatronikusok és az autószerelők az utóbbi kategóriába tartoznak és itt is maradnak.

Az már régen volt, hogy egy autószerelő 8 általános után 3 év inasidővel megszerezte a bizonyítványt. Akkor az autók felépítése villamos és motorikus hálózata "kicsit " más volt....

2010-ig egy autóiparban ténykedőnek még műszaki informatikából is kellett eredményesen szerepelnie a vizsgán, - ez most pénz hiányában megszűnt.

Ahhoz, hogy a szerelőd értsen a kocsihoz kénytelen leérettségizni.
El lehet törölni ezt a törvényt, csak akkor meg kell oldani, hogy az a rengeteg villamos és méréstechnikai tananyag pótolva legyen. Egy 8 általánost végzett gyereknek lövése sincs a szükséges összefüggésekről. Hidd el, hogy kell az a 4+2 év, mire autó közelébe ereszthető.

A magyar és történelem tudás valóban nem szükséges az autószereléshez, de az érettségihez igen. Olyan ez mint az anyós:))) Jár a lánnyal.

Arra nincsen sem a kormánynak, sem a csempés társaságának ötlete, hogy milyen felállásban lehetne megtanítani a szükséges ismereteket érettségi nélkül.

Végül megjegyzem, hogy egy sebesség függő vezérlésű komfort záras központi zár - hogy a legegyszerűbb elektronikát említsük - ugyancsak meg tud izzasztani még gyakorló mérnököket is, nemhogy egy régi képzésben részesült embert.

Hidd el, kell az érettségi, a matek, fizika, elektrotechnika és a nyelvismeret. Az utóbbihoz viszont nem árt a magyar nyelv és irodalom ismerete....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.03 22:45

@Abbe:
Nyilván nem érdekel az autószerelő irodalmi tudása, sokkal jobban izgat, hogy értsen a kocsihoz.
De te egész nyugodtan vidd olyanhoz aki a hengerfej tömítés berakása helyett elmond egy verset...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.03 18:12

@Abbe: Te írtál marhaságot, ha nem tetszik a kritika, akkor ne írj marhaságot. Ilyen egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.07.03 17:38

@terabit: " Akkor nem kellene keverni gizikét a gőzekével..."

Ha valaki itt értetlenkedik az Te vagy olvtárs.
Egyenlőre az a helyzet, hogy az említett szakmákhoz szükséges elméleti ismeretek megalapozását csak érettségit adó képzés keretében lehet elsajátítani. Onnét indultunk, hogy krix lexarja az autószerelője irodalmi tudását....(ez az Ö dolga).
Hogy az érettségi vizsga letételéhez kellenek közismereti tantárgyak, az meg természetes. Ha ilyeneket nem óhajtanak taníttatni a csuti elmebeteg hívei, az nem gond, csak akkor meg kell szervezni azt a képzési módot, ahol az említett hiányzó ismereteket meg lehet tanítani. Ezzel adós az államtitkárság, és a bukott csempekereskedő is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html