Ebben a szakmában azonnal felvennének ötezer embert

Nagy a munkaerőhiány a szakmában, jelenleg ötezer-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon - írja a Népszabadság.
MTI-Eco, 2016. február 23. kedd, 08:08
Fotó: Reuters

A legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van - mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke a lapnak. A második helyen a vagyonőrök állnak.

A takarítás 2004 óta szakma Magyarországon. Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván. A munkaerőhiány egyik oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehéz bejutni a városi munkahelyekre.

Tapasztalataink szerint főleg a nagyobb vállalatok csábítanak el sok takarítót, de korántsem csak a multik
- hangsúlyozta a lapnak Paár Zoltán. Hozzátette: jóval többet kereshetnek ugyanis a gyártósoron nyolc óra alatt, mint takarítással, így aki kész és képes váltani, jelentkezik.

Mint mondta, sok képzett takarító vállal külföldön munkát. Több a pénz, nagyobb a megbecsültség - itthon épp ellenkezőleg. Leépítéskor a takarítók az első között vannak, aztán jönnek a vagyonőrök, a recepciósok és a többiek.

Bár az is tény - állítja Paár Zoltán -, hogy sok intézmény ma már épp azért nem vesz fel takarítókat, mert az intézmények tisztán tartása közfoglalkoztatottakkal olcsóbban megoldható. Az ország második legnagyobb közfoglalkoztatójának 4080 közfoglalkoztatottja közül több mint 600 dolgozik takarítóként - hívta fel a figyelmet szövetség elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hegedusgabor01, 2016.02.23 18:19

5-6 000 embert azonnal felvennének takarítóként? Érdekes! -esetleg alamizsnáért 2-3 "munkaerő kölcsönző" közbeiktatásával akik semmit sem csinálnak azonkívül,hogy lenyúlják a a pénzt a dolgozótól és a cégtől is és ha nem mennek bele akkor rájuk küldik a NAV-ot meg a többit?

Ugyanez van a biztonsági őröknél is? Vajon miért kevés itt a jelentkező?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html