Ebben is az EU legjobbjai között van Magyarország

A méhészkedés több ezer család megélhetéséhez nyújt jövedelemforrást, s ezáltal közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez, az ágazat jelentősége milliárdokban mérhető – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Szentlőrincen a III. Baranyai Mézes-Mázas Napon.
Domokos László, 2017. szeptember 30. szombat, 13:39
Fotó: Napi.hu

A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, mindez forintban kifejezve pedig 22-25 milliárdos összeget jelent.

A hazai mézfogyasztás nő: néhány évvel ezelőtt az egy főre eső mézfogyasztás alig érte el a 30 dekagrammot, jelenleg pedig már 70 dekagramm.

Az EU-ban között hazánk rendelkezik a hatodik legtöbb méhcsaláddal. A méhészek számát tekintve a középmezőnybe tartozunk, de a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen állunk. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott.

A megtermelt méz nagyobb hányada exportra megy. Az EU-n belüli mézkereskedelemben Magyarországnak körülbelül 40 százalékos részesedése van - közölte az FM Sajtóiroda.

HOZZÁSZÓLÁSOK