Ebben is lemaradt Magyarország - kötelező lesz szelektíven gyűjteni a hulladékot

Differenciált díjazást vezetne be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a közszolgáltatók által a lakosságtól begyűjtött szelektált hulladék után annak érdekében, hogy – az ettől az évtől javuló eredmények ellenére – tovább növekedjen a nemzetközi összehasonlításban ma még rossznak számító hazai gyűjtési és hasznosítási arány.
Major András, 2012. december 19. szerda, 17:22
Fotó: Napi.hu

Javítana a fejlett hulladékgazdálkodással rendelkező országokhoz képest rossz magyarországi szelektívhulladék-gyűjtési és hasznosítási arányon a területet 2012-től koordináló Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A kommunikációs kampányok mellett, a számos fejlesztési terv közé tartozik, hogy az OHÜ hatékonyabb szelektívhulladék-gyűjtési lehetőségeket, illetve ösztönzőket teremtsen - fogalmazott érdeklődésünkre Török Szabolcs, az ügynökség szóvivője. Ennek érdekében az OHÜ - a közszolgáltató partnerek bevonásával - többek között azon dolgozik, hogy differenciált díjazást vezessen be, vagyis a közszolgáltatók által a lakosságtól begyűjtött szelektívhulladék tömege után különböző indikátorok - például a szolgáltatási terület népsűrűsége, a begyűjtés módja - alapján más és más díjat fizessen partnereinek. E konstrukció kialakításának célja, hogy a nehezebb feltételek mellett tevékenykedő közszolgáltatók ösztönzése növekedjen, ugyanakkor nem csökkenne az eddig és ezután is jól teljesítők érdekeltsége.

A gyenge gyűjtési és hasznosítási arány oka részben az, hogy az ideit megelőző években nem volt egységes a szelektív hulladékgyűjtés kommunikációja, valamint a jó néhány éve itthon is megjelent lakossági szelektívhulladék-gyűjtési lehetőség bevezetése nem egységes koncepció és eszközrendszer szerint történt.

Magyarországon ettől az évtől az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft-vel (OHÜ) partneri szerződésben lévő közszolgáltatók tevékenységi körzeteiben összesen mintegy 9,1 millió lakosnak van lehetősége szelektíven gyűjteni a hulladékot (2011-ben ez a szám körülbelül 8,3 millió lakos volt), ám országos átlagban csak 1,1 millióra tehető azoknak a száma, akik tudatosan és rendszeresen választják a szelektív hulladékgyűjtésnek valamelyik módját. Ami a legnagyobb számban rendelkezésre álló eszközt, a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteket illeti, számuk országosan összesen mintegy 7000, egy-egy gyűjtőszigeten többnyire ötféle gyűjtőedényzet áll a lakosság rendelkezésére. Ez mindösszesen 30-35 ezer gyűjtőkonténert jelent országosan - összehasonlításképpen, Csehországban mintegy 100 ezer szelektívhulladék-gyűjtő konténer áll a lakosság rendelkezésére.

A november végén elfogadott hulladéktörvény szerint 2015-től a lakosságnak - a helyi lehetőségeknek megfelelően - kötelező lesz szelektíven gyűjteni a háztartási hulladékot. Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is évről évre nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik. Magyarországon évente összesen egy millió tonna körüli mennyiségű - papír, műanyag, alumínium, üveg - csomagolóeszköz kerül a lakossághoz és az iparhoz, ebből a mennyiségből az erre az évre tervezett begyűjtés és hasznosítás mintegy 60 százalék. Ezen a gyűjtési, hasznosítási mennyiségen, illetve az egyes hulladékáramokat tekintve az arányokon javítani kell az OHÜ szerint. A jelenlegi rossz arányt mutatja például az, hogy 10 italosüvegből - a tartalma elfogyasztása után - átlag kilenc a szemeteskukába kerül, legfeljebb egy a szelektívhulladék-gyűjtőedényzetbe. Korábbi összesített adatok szerint, Magyarországon a csomagolási hulladékokat mintegy 45 százalékban az ipar, 55 százalékban a lakosság "termeli". Ezzel szemben a begyűjtési arányszámok mást mutatnak: átlagosan 15 százalék a lakosságtól, 85 százalék pedig az ipari, kereskedelmi, szolgáltatói, intézményi körből származik.

A termékdíj-köteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésének és hasznosításának hulladékáramonkénti arányát és mennyiségét az erre az évre hatályos Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT) tartalmazza, ennek teljesítését várja el az OHÜ, azoktól a partnereitől, amelyekkel mennyiségre és részfinanszírozásra szóló szerződést kötött. Ezek szerint papír és textil esetében 60, alumíniumból 40, egyéb fémeknél 55, a műanyagoknál 23, üvegnél 60, fa esetében pedig 17, a társított hulladéknál 23 százalék a 2012-re előirányzott minimális hasznosítási arány a kibocsátott hulladékmennyiséghez viszonyítva. Az idei, eddigi, előzetes adatok szerint - szinte valamennyi hulladékáram esetében - időarányosan teljesültek, illetve teljesülnek az OGyHT szerinti elvárások. Az OHÜ-vel szerződésben lévő, országosan összesen 110 lakossági közszolgáltató cég idei, időarányos összteljesítése alapján, a lakossági szelektívhulladék-gyűjtés/hasznosítás várhatóan meghaladja az eredeti tervben meghatározott bruttó mintegy 80 ezer tonnás mennyiséget. A lakosságnál keletkező, évente mintegy 600 ezer tonna hulladékhoz viszonyítva ez még mindig nem ideális eredmény, de jó hír, hogy érzékelhető növekedést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva - fogalmazott az ügynökség szóvivője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2012.12.22 00:25

@lumpi: lumpi, 2012. december 19., szerda 20:25
Nem így müködik itt, az NSZK -ban ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2012.12.19 20:58

@lumpi:
az altalam emlitett mod ezt mind a hulladekgyujto-, valogato es feldolgozo udvaron vegzi el
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lumpi, 2012.12.19 20:25

@olasz:gondoljuk ugy hogy a maradek-szemetkukat kilora viszik el
egyböltudnamindenk hogy a környeken holvannak a kontenerek felalitva
mer ügye neked kettönek kellene lenni egy az etelmaradeknak a masik meg
altalanos hulladeknak
az üvegeket+femhulladek (alu) meg karton azt a kijelölt helyikontenerbe
neretorszagban nagyonsok megyeben kilora visszik a maradekhulladekot el amiert fizetc a többi ingyen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2012.12.19 19:11

a mindennapi haztartasi hulladek szelektiv gyujtese egy hulyeseg - ivovizzel mosogatni azt az uveget, dobozt, amit bedaralnak, bezuznak, vagy kilugoznak a legnagyobb pofanvagasa a termeszetnek. es ezert legyen lakasonkent 1-2 negyzetmeter, ahol a mocskot szortirozzuk?
miert tudjak ezt egyes osztrak, angol, stb onkormanyzatok ugy megoldani, hogy a hulladekudvarokon tortenik a valogatas?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html