Ecostat: javult az üzleti bizalom

Az Ecostat 2007 novemberi nagyvállalati "TOP-100 konjunktúra indexe" 100,5 százalék, kedvezőbb az előző havi értéknél. A cégcsoport üzleti bizalma javult, mértéke majdnem eléri a tíz százalékpontot - derül ki az Ecostat a legnagyobb magyarországi vállalkozások véleménye alapján készített elemzéséből.
NAPI Online, 2007. november 30. péntek, 10:58
Fotó:

A bizalmi indexek 2006. évi értéke és tendenciája a kiigazító intézkedések hatására viszonylag magas szintről fokozatosan csökkent, a múlt évi mélypontot követően a nagyvállalatok bizalma javult. A világgazdaság 2007. évi dinamikus fejlődését jórészt a feltörekvő országok teljesítménynövekedése biztosítja, a legfrissebb makrogazdasági adatok jövőre viszonylag kedvező európai konjunktúrát és fokozódó világgazdasági bizonytalanságot jeleznek.

A magyarországi nagyvállalatok 2008 első felére mind a nemzetgazdaságban, mind a saját gazdálkodásukban kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak. A vélemények mindkét területen az előző havinál kedvezőbbek. A nemzetgazdaság rövid távú fejlődési esélyeit latolgató novemberi prognózis a pénzügyi egyensúly kedvező alakulásán, a kiigazító intézkedések eredményein alapul. A nagyvállalatok saját gazdálkodásuk javuló lehetőségeit a külkereskedelmi folyamatok tartós és kedvező tendenciáira alapozzák.

A TOP-100 nagyvállalatok a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kevésbé kritikusan értékelik. Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlannal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel.

Saját vállalkozásuk fél éven belüli teljesítményének előrejelzése optimistább az októberinél. A működési feltételek javulásában bizakodó cégek aránya majdnem tíz százalékkal bővült, a jelenlegi lehetőségek rosszabbodását a nagyvállalatok 14 százaléka vélelmezi. Emellett jelentős, mintegy 30 százalék a helyzetük stabilitását vélelmező cégek aránya.

2008 első felében a TOP-100 vállalatok működési feltételrendszerének a belső kereslethez köthető elemei mérsékelt ütemben fognak csak javulni. A makrogazdaság reálfolyamatai a kiigazító intézkedések következményeként veszítettek korábbi dinamizmusukból. A beruházások és a lakossági fogyasztás lassú bővülésével, valamint a bázishatás következményeként jövőre a hazai gazdaság szerény élénkülésével számolunk.


Novemberben a nagyvállalatok 14 százaléka a beszerzési feltételek javulását, 57 százalékuk a korábbi viszonyok fennmaradását feltételezi. Rövid távon a belföldi kereslet élénkülését a cégek 23 százaléka, változatlanságát kétharmaduk prognosztizálja. A belföldi kereslet további szűkülését 13 százalékuk jelezte. A munkaerő piac legutóbbi vállalati felmérésekor stabilitásban bízott a cégek háromnegyede, a munkaerő kínálat bővülését 14 százalékuk remélte. A beindított reformintézkedések hatásait mérlegelve rövid távon a makrogazdasági környezet kiszámíthatóságának gyengülését jelzi a nagyvállalatok 14 százaléka, a bizonytalansági tényezők csökkenését 38 százalékuk várja.

Októberben a hazai infláció az elemzői várakozásokat meghaladóan 6,7 százalékkal növekedett. A korábban csökkenő tendenciát jelző fordulat alapvetően az élelmiszerek drágulása miatt elmaradt. A nagyvállalatok szerint a fogyasztói árak átlagos emelkedése idén 6,4 százalék lesz, ez több mint egy százalékkal elmarad a szakértői várakozásoktól. A decemberi hónapra vonatkozó nagyvállalati inflációs prognózis 6,7 százalék, október óta nem változott. Novemberben az értékesítési árak éves változásáról szóló előrejelzés fél százalékpontos emelkedés után 3,3 százalék lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK