Teljes káoszba döntötte Nagy-Britanniát szombatra a néhány nap szünet után évtizedek óta nem tapasztalt havazásokkal, kemény fagyokkal visszatért sarkvidéki tél - írja az MTI. Az időjárás komoly fennakadásokat okoz a légi közlekedésben is, és budapesti járatokat is töröltek.

Szombat reggel mínusz 12-18 fok közötti hőmérsékleti mélypontokat mértek országszerte, és gyakorlatilag mindenhol sűrűn havazott. A legnagyobb hóvihar a déli országrészt érte el, beleértve Londont, ahol délelőtt hosszú ideje nem tapasztalt, kitartó havazás kezdődött. A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a második legnagyobb reptér, a Gatwick szombaton sem indítani, sem fogadni nem tudott járatokat.

Gatwickre Budapestről a Malév és az easyJet közlekedtet járatokat; ezek közül szombaton egyelőre az easyJet ferihegyi járatát törölték. A zárlat feloldásának időpontja szombaton bizonytalan volt, a repülőtér csak annyit közölt, hogy "minden a további időjárástól függ".


A legnagyobb londoni repülőtér, a főváros nyugati határában fekvő Heathrow szombaton működött ugyan, de ennek a légikikötőnek az első számú használója, a British Airways közölte, hogy helyi idő szerint 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - minden járatát törölte. Ez a döntés érintette az esti ferihegyi BA-járatot is, amelyet a cég szintén törölt.


Luton - a harmadik olyan londoni repülőtér, amelyről Budapestre is közlekednek járatok - fennakadásokkal, de működött szombaton, bár a Wizz Air délutáni ferihegyi járatát a légikikötő információs rendszere töröltnek jelezte.


A sűrű havazás és a jeges, csúszós utak szombaton is komoly fennakadásokat okoztak Németország közútjain és repülőterein is. A frankfurti repülőtéren a déli órákig 172 járatot töröltek, emiatt több ezer utas rekedt a várócsarnokokban. Sokan közülük már péntek óta vesztegelnek a legnagyobb német légikikötőben, részben azért, mert célállomásuk nem tud járatokat fogadni.