Jó hírt kaptak a cukorbetegek

Január 1-jétől a közgyógyellátás részeként jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá az egyes típusú cukorbetegek a szöveti cukormérésre szolgáló szenzorhoz, a gyerekek ingyen; nagy is az érdeklődés az életminőséget és az anyagcsere-folyamatokat javító eszköz iránt - mondta Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem 1-es Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak.
Domokos László, 2020. július 25. szombat, 17:26
Fotó: Pixabay

A folyamatos cukormonitorozás lényege, hogy egy szövet közötti térben, egy bőr alá ültetett kanül segítségével ötpercente méri a beteg szöveti cukorszintjét. Így 285 mérést végez az eszköz naponta, és az ebből kialakuló értéket az inzulinpumpa kijelzőjére vagy okostelefonra közvetíti.

A hagyományos módszer az ujjbegyszúrás, de még a nagyon agilis betegek sem mérnek 12-15-nél többet, ezt a számot kell összevetni a 285-tel, vagyis ennyit javít az új eszköz.

Használatát mindenképpen tanulni kell, már csak azért is, mert ez szöveti és nem vércukrot mér, a kettő pedig nem mindig egyezik. A technikai részt mindenki gyorsan elsajátítja - mostanában jellemzően online módon, de van lehetőség a személyes tanulásra is a Semmelweis Egyetemen.

A szenzort a gondozóorvosnál kell igényelni, és egy hónapos próbaideje van, háromhavonta kell új szenzort íratni - mondta - mondta Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem osztályvezető főorvosa a rádiónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK