Egészségpénztárak: vissza az egész!

Az SZDSZ-en kívül mindenki megszavazta az egészségpénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését.
NAPI, 2008. május 27. kedd, 12:00
Fotó:

A jogszabály kapcsán immár harmadszorra szavaztak a honatyák.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja az egészségügyi ellátás javítását, az új körülményekhez való alkalmazkodást fontosabbnak tartja a presztízsszempontoknál. Nem meggyőződése és céljai változtak, hanem a körülmények, ezért szavazza meg a pénztártörvény egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését. Továbbra is arra törekszik, hogy az egészségügyi ellátást javítsa, de az új körülmények között erre más utakat keres - áll Lendvai Ildikó hétfői közleményében.

Az eredeti pénztártörvény olyan kormányzati kompromisszumot tükrözött, amit az MSZP is vállalt - szögezte le a párt frakcióvezetője. Hozzátette: az akkor elfogadott törvény megőrizte a szolidaritást és a nemzeti kockázatközösséget, tehát nem sértette a baloldali értékrendet. Időközben azonban jelentősen megváltoztak a pénztártörvény eredményes végrehajtásához szükséges politikai, társadalmi és gazdasági feltételek. Lendvai Ildikó úgy vélekedett, a Fidesz által felelőtlenül elindított márciusi népszavazás elbizonytalanította a befektetőket és felkorbácsolta a társadalmi indulatokat.

A jogszabály hatályon kívül helyezését célzó miniszteri indítvány szerint a 22 előpénztár jogutód nélkül szűnik meg, vagyis az alaptőkére elkülönített 440 millió forint várhatóan visszakerül a központi büdzsébe. Székely Tamás egészségügyi miniszternek június végéig kell elkészítenie az új koncepciót, amely meghatározza a társadalombiztosítás rendszerének új kereteit.

HOZZÁSZÓLÁSOK