Átlagbérből él? Milliókat fizetett tb-re

Aki tíz éve az átlagfizetést kapja, az eddig közel 2 millió forinttal gyarapította a társadalombiztosítási kasszát, havonta több mint 17 ezer forintot fizetett. Nagyjából ennyi a fejenkénti havi rezsi összege.
Csernátony Csaba, 2019. július 16. kedd, 07:08
Fotó: MTI Fotó

Folyamatosan jelennek meg hírek a magyar egészségügyi rendszerről, amelyek többek közt a kórházak állapotáról festenek rossz képet. A traumatológusok például őszig adtak időt a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint pedig a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak az ellátórendszer és annak finanszírozása.

Miközben a magyarok egészségi állapotára ráférne a javulás. A KSH közelmúltban megjelent Magyarországról szóló terjedelmes összefoglalója szerint például minden negyedik ember magas vérnyomással küzd. Rontja az összképet, hogy tavalyelőtt az egészségügyben 185 ezer álláshely volt, viszont a működéshez szükséges munkahelyek 4 százaléka üres volt. Arról nem beszélve, hogy sokaknak pénzügyi problémát jelent az egészségmegőrzés: a háztartások 43 százalékának közepes szintű megterhelést jelentettek az orvosi vagy fogorvosi költségek.

Kötelező fizetni a tb-t

Az egészségügyi rendszer fenntartására minden alkalmazott egészségbiztosítási járulékot, hétköznapibb nevén tb-járulékot fizet. A bruttó bérből lejön a személyi jövedelemadó, így jön ki a nettó. A bruttó fizetés az alapja többféle járuléknak, így a nyugdíj-, a munkaerőpiaci és az egészségbiztosítási járuléknak is. Az egészségbiztosítási járulék jelenleg 7 százalékos.

Ez lényegében egy biztosítás, a befizetésért cserébe akármikor jár az ellátás, de a járulékfizetés nem opcionális, hanem kötelező. Magyarországon a társadalombiztosítás egy kockázatközösség és az abban való részvétel mindenki számára kötelező. A részvételi kötelezettségből fakadó biztosítási jogviszony alapozza meg az egyes ellátásokra való jogosultságot. Az egészségbiztosítási rendszerben vannak a biztosítottak, akik fizetik a járulékot, köztük a munkavállalók és az egyéni vállalkozók. Emellett vannak, akik nem fizetnek, de kapnak ellátást, ők a "jogosultak", például a nappali tagozatos tanulók és a nyugdíjasok.

Az átlagember havi 17 ezret költ mindenki egészségére

A Buksza blog az egészségügyi rendszer gyengélkedéséről szóló hírek apropóján most azt nézte meg, hogy mennyi egészségbiztosítási járulékot fizetett 2010 óta, aki minden évben az átlagfizetésből élt.

A bruttó átlagbér 2010-ben közel 203 ezer forint volt, az idei év első négy hónapjában pedig közel 357 ezer forint. Ezzel párhuzamosan az egészségbiztosítási járulék havi összege 12 152 forintról mostanra 24 984 forintra emelkedett. Mindez azt is jelenti, hogy 2010 óta az átlagos bruttó bért kereső dolgozó összesen 1,935 millió forint tb-t fizetett, ami havi átlagban 17 285 forint.

A jelenlegi közel 25 ezer forintos, illetve 2010 óta felmerülő átlagos 17 ezer forintos havi tb-kiadás jelentős tétel, ha a háztartások fogyasztására vetítjük. 2018 első félében az egy főre jutó kiadások között az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint a lakásrezsi volt a legjelentősebb tétel, előbbi közel 25 ezer forintot tett ki, utóbbi pedig 17,7 ezer forintot. Nagyából annyit, mint amennyi a tb-re ment el.

Megjegyzés: A számítások a nettober.com, a Központi Statisztikai Hivatal adatain és saját kalkulációkon alapulnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.07.18 11:47

@Sorathul:
Hát vitatkozni azt tudsz, de érdemben semmit sem tettél hozzá a témához...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.07.17 15:35

@Sorathul: "Szilveszteri sajtótájékoztató még közelről sem nevezhető objektívnek."
Rendben. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.07.17 15:16

@MLB2018:
1. Idézem krix kommentjét amire válaszoltam: "
ja mer' a komcsi haverjaid azok qurvára értettek hozzá...
Fletó alatt 20 év olt a mentők átlagéletkora... "
Persze a kérdésemben benne volt az is amin megragadtatok, de troll módjára csak ezt a részletet emelte ki krix. Pedig a mentősök életkorára vonatkozó kérdés szarkasztikus mivoltja erősíthette volna az érzést, hogy nem csak arról van szó. A többesszámról nem is beszélve. (Ökörségek!)
Szilveszteri sajtótájékoztató még közelről sem nevezhető objektívnek. Hallottál már valaha valakit igazán panaszkodni szilveszterkor? (Vagy a valós igazat mondani, ha az rossz akkor is?) Én nem. Kár ebbe többet magyarázni.
2. Te magad támasztottad alá, hogy ökörség a 20 év. Most az a bajod, hogy nem én írtam? Krix-re vártam, nem rád.
3. Távol álljon tőlem az idegeskedés. Nem igazán lehet szavakkal és véleményekkel megbántani.
4. Most elvégezted helyettem a munkát vagy nem? Mivel ilyen magabiztosan állítod, hogy 13 év, akkor valószínűleg igen. De majd ha lesz egy kis időm megnézem.
5. Te próbálsz lekicsinyíteni, ha jól látom. Te kezdted a "buta trollal" és folytattad a "hülyével". Ez inkább az óvoda nem?

Szólj nyugodtan, ha kérdésed van még.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.07.17 14:10

@Sorathul:
1. hazudsz és ez vissza is olvasható. Figyu, tőled idézek: "És most mennyi a mennyi a mentők életkora?" Erre válaszolt, amire aztán szilveszterezni kezdtél. :DD
2. Nem "ökörségezni" kellett volna, hanem adatokkal megvédeni a kedvencedet. Ha már ennyire érzékeny vagy az 'alátámasztásokra'. :)))
3. Ideges lettél, trollocska?
4. Nem, én csak megmutattam, hogy valódi tudással pár sec alatt igazad lehetett volna, de hát lövésed sincs, csak dühödten trollkodsz.
'mert forrás nincs ehhez se, és talán nem is lesz...' Én tudom, hogy 13 évben van maximalizálva a mentőautók életkora. Ha nem hiszed akkor nézd meg az ide vonatkozó hatályos jogszabályt. Ja, hogy hülye vagy megtalálni? Ez nem az én gondom. :)
5. Próbálsz lekicsinyíteni, hátha ettől kevésbé tűnsz hülyének.. :D Ez inkább óvoda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.07.17 13:43

@MLB2018:
Látod be is ismerted, hogy olvasni és/vagy értelmezni nem tudsz.
1. Krixnek nem azt kellett volna bizonyítani (csak) hogy 6 évesek, hanem hogy Fletóéknál 20 évesek voltak.
2. Lásd lentebbi hozzászólásomat, hogy mit tartok ökörségnek. Fuss neki párszor, hátha összejön.
3. Ismered egyáltalán a tükör működését? Ha egyenesen belenézel és trollt látsz akkor az nem lesz troll akire utána fordítod.
4. "Tudtommal 13 év a mentésben részt vevő mentőautók vonulási kora." Tehát alátámasztottál engem, köszönöm. (Vagyis majdnem, mert forrás nincs ehhez se, és talán nem is lesz...)
5. Ne hinném azt se, hogy te jobb lennél mint Krix... Továbbá, ha ez lenne a fő problémám, akkor több időt szánnék a megoldására.

A témák pedig pont annyira zavarosak, hogy az embereket egymásnak lehessen ugrasztani miatta. Kétlem, hogy BÁRKI is tudná az abszolút igazságot, mert gondoskodnak, hogy ne derüljön ki.
A titok az, hogy a lehető legtöbb információt szerezzünk az adott területen, melyet könnyen el lehet intéztetni másokkal (is), majd levonni a következtetést, mely igen könnyen lehet téves.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html