Az SBO-n a Covid-gyanús betegeket térben elkülönítve, izolálva kezelték, a munkatársakat - a személyi védőeszközök biztosítása mellett - pedig folyamatosan tesztelték. A négyóránkénti ruha és maszkcsere miatt egy-egy 12 órás műszak során három garnitúra felszerelés fogyott, aminek a biztosítása jelentős terhet rótt a szolgáltatókra - derül ki a portál szemléjéből.

A járvány idején a betegforgalom a harmadára esett vissza, a halálozás mégis az ilyenkor szokásos kétszeresére ugrott az SBO-n a nem, vagy nem időben kezelt, dekompenzálódott betegek jelentős halálozása miatt. Sokan ugyanis a fertőzéstől tartva a komolyabb bajaikkal is csak későn fordultak orvoshoz Berényi beszámolója szerint.

Az egészségnap egy másik előadásán a stroke-nál és a daganatos megbetegedéseknél is világszerte több áldozatot szedő szepszist vették górcső alá. A szepszis a szervezet fertőzésre adott válaszreakciója, amely egyéni tünetegyüttessel jár és megfelelő kezelés nélkül halált okoz. Még az időben megkezdett kezelés mellett is előfordulhat maradandó egészségkárosodás.

A szepszis miatti halálozás csökkentéséhez, a betegbiztonság javításához nagy szükség lenne szepszisregiszterre, azonban a manuális adatbevitel miatt jelenleg egyre kevesebb adat kerül a rendszerbe.

További részletek itt.