Ezért nőtt a halálozás a járvány alatt a sürgősségin

Kétezer beteget láttak el a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) a járvány időszakában, köztük 140 Covid-19 beteget, de a koronavírus-gyanús esetekre írt külön eljárásrendnek köszönhetően az osztály egyetlen dolgozója sem kapta el a fertőzést - számolt be a Medicalonline szakportál az osztályt vezető Berényi Tamás előadásáról, amelyet a Semmelweis Egészség Napon tartott.
Szepesi Anita, 2020. július 25. szombat, 07:40
Fotó: Napi.hu

Az SBO-n a Covid-gyanús betegeket térben elkülönítve, izolálva kezelték, a munkatársakat - a személyi védőeszközök biztosítása mellett - pedig folyamatosan tesztelték. A négyóránkénti ruha és maszkcsere miatt egy-egy 12 órás műszak során három garnitúra felszerelés fogyott, aminek a biztosítása jelentős terhet rótt a szolgáltatókra - derül ki a portál szemléjéből.

A járvány idején a betegforgalom a harmadára esett vissza, a halálozás mégis az ilyenkor szokásos kétszeresére ugrott az SBO-n a nem, vagy nem időben kezelt, dekompenzálódott betegek jelentős halálozása miatt. Sokan ugyanis a fertőzéstől tartva a komolyabb bajaikkal is csak későn fordultak orvoshoz Berényi beszámolója szerint.

Az egészségnap egy másik előadásán a stroke-nál és a daganatos megbetegedéseknél is világszerte több áldozatot szedő szepszist vették górcső alá. A szepszis a szervezet fertőzésre adott válaszreakciója, amely egyéni tünetegyüttessel jár és megfelelő kezelés nélkül halált okoz. Még az időben megkezdett kezelés mellett is előfordulhat maradandó egészségkárosodás.

A szepszis miatti halálozás csökkentéséhez, a betegbiztonság javításához nagy szükség lenne szepszisregiszterre, azonban a manuális adatbevitel miatt jelenleg egyre kevesebb adat kerül a rendszerbe.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.07.25 20:47

@gtri: A sürgősségit megmagyarázták. A nem sürgős eseteket is. Az elmaradt kezelések 80 %-át már pótolták. Ja. Tavaly tavasszal volt egy gerincműtétem a Gerincklinikán. Mondták, még egy darabig fájdogálni fog, de még idén JANUÁRBAN is fájt, akkor még vissza tudtam menni. Az operáló orvos mondta, hogy kéne egy MR, hogy mitől fájhat még. Erre MÁJUSRA kaptam időpontot, majd egy telefont, hogy a járvány miatt most nem, majd átsorolnak, szólnak. JÚLIUS elején érdeklődtem, hogy mi van, a válasz, csak a sürgős esetekkel foglalkoznak, nem átsoroltak, töröltek.
A másik, a térdemmel is gond van, (egy gázolásnak esett áldozatul még 17 éve), de a féllábazás miatt kopik a jobbik is, egyre jobban fáj. Ortopéd Klinika, NOVEMBER 26-ra kaptam időpontot, hogy egyáltalán beszéljek az orvossal, aki anno műtött. Még egy évem elúszott, de ez csak nekem gond, egyébként minden rendben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.07.25 15:43

@gtri
Mondhatnám, hogy éles meglátás, de ezt csak az elvakult Orbán hívők nem látják.
Ennél pofátlanabb kormányzat még nem volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gtri, 2020.07.25 15:33

"Sokan ugyanis a fertőzéstől tartva a komolyabb bajaikkal is csak későn fordultak orvoshoz Berényi beszámolója szerint."

Nagyon "hihető" magyarázat. Ott ahol titkos kórházkiürítési miniszteri utasítások születnek ez tényleg nagyon hihető!:
Csodálatos egészségügyünk semmiben nem hibás. A "zemberek" nyilván nem mentek orvoshoz. Ők a hibásak. Nem az az egészségügy ami a leállástól volt hangos hónapokig.
Biztos csodálatosan jól tájékoztatta a magyar egészségügy a betévedő betegeket hogy hová mehetnek, mit tehetnek a leállás alatt. A betegségeket is tájékoztatták, hogy ne súlyosbodjanak. Az emberek diagnosztikai képeségeit is hatalmas mértékben fejlesztették, hogy pl. felismerjék, ha olyan tüneteket mutatnak, ami arra utal, hogy mondjuk 3 órán belül váratlanul összeomlik a szervezetük.
A betegek a hibásak, ez egyértelmű! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html