Plusz pénz jut praxisközösségek létrehozására

Praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Szász Péter, 2019. január 21. hétfő, 19:28
Fotó: Shutterstock

Az országban eddig mintegy ötven praxisközösség kezdte meg működését, azokra európai uniós forrásból 6,6 milliárd forintot fordított a kormányzat. A következő években további száz praxisközösség életre hívására nyílik lehetőség, maximum 80 millió forint értékben. A pályázatok benyújtásának határideje február 28. - tette hozzá.

A hazai egészségügyi ellátórendszer elsősorban az akut betegek ellátására és a krónikus betegek gondozására fókuszál, az új szolgáltatásként megjelenő praxisközösségekkel a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására helyezik a hangsúlyt. Ennek keretében rendelőkben és más helyszíneken az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében indul a küzdelem.

Ehhez plusz szolgáltatásként többek között védőnők, diabetikus szakemberek, gyógytornászok állnak rendelkezésre, a háziorvosok pedig - többlet javadalmazásért- külön rendelési időben segítik a munkát - mondta.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK