Koronavírus - az ápolók Orbán Viktortól kérnek segítséget

Volt olyan egészségügyi intézmény, ahol az ápolók fejenként napi két, egyszer használatos sebészi maszkot kaptak és mellé vasalót, hogy hővel fertőtlenítsék azokat. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a járványhelyzetre tekintettel soron kívüli intézkedéseket kért a miniszterelnöktől, a levelükre még nem kaptak választ, de történt előrelépés az általuk felvetett problémák orvoslására. A kamara alelnöke szerint azonban a védőfelszerelések mennyiségileg és minőségileg sem elegendők a betegellátáshoz a később tömegessé váló fertőződések idején - írta a Medical Online.
Domokos Erika, 2020. március 29. vasárnap, 13:45
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Ha eljön a békeidő, az egészségügy soha többé nem lehet már olyan, mint régen - nyilatkozta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke, Babonits Tamásné a Medical Online lapnak.

A MESZK március 20-án levélben kért soron kívüli intézkedéseket a miniszterelnöktől. Erre azóta sem kaptak választ, de történt néhány intézkedés az általuk felvetett problémék orvoslására. "A Miniszterelnöki Kabinetiroda március 22-ei válaszában arról tájékoztatott bennünket, hogy a levelünket továbbították Pintér Sándor belügyminiszternek, az operatív törzs vezetőjének, és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének azzal, hogy a levélben foglaltakat áttekintsék" - mondta a MESZK alelnöke.

Mennyiségi és minőségi problémák vannak a védőfelszerelésekkel

Előrelépés történt a védőfelszerelések és kézhigiénés termékek ellátásában, védőeszközökhöz jutottak az otthoni szakápolást és hospice ellátást nyújtó kollégáik, akiknek jelenleg rendkívüli a leterheltségük, hiszen - a járványhelyzet miatt - a kórházból otthonukba visszaküldött betegek gondozása is rájuk hárul. Bővítették az adókedvezményre jogosultak körét a humán egészségügyi szolgáltatást nyújtókkal - bár ez utóbbi a szakdolgozók tekintetében nem annyira jelentős réteg - nyilatkozta Babonits Tamásné.

A szakdolgozók szerint fontos lenne megoldani még a munkaidő alatti étkeztetés biztosítását, ami jelentős pénzügyi ráfordítás nélkül bevezethető lenne. Bár most a civil társadalom rengeteg adománnyal látja el a dolgozókat, de hosszú távon a fenntartó (állam) feladata lenne, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyiekről gondoskodjon.

A kamarához érkező visszajelzések alapján mennyiségileg és minőségileg még nem elegendők a védőfelszerelések a betegellátáshoz a később tömegessé váló fertőződések idején. Vannak problémák a szállításokkal is.

Volt olyan intézmény, ahol a fejenként napi két darab, egyszer használatos sebészi maszk mellé kaptak a kollégák egy vasalót, hogy hővel fertőtlenítsék azokat

- említett egy példát a lapnak a MESZK alelnöke.

Egyhavi plusz bért kértek a miniszterelnöktől

A kamara a szakdolgozóknak azonnali, egyhavi plusz bért kért levelében a miniszterelnöktől azért, hogy a betegellátást végzők csak a gyógyító feladataikra tudjanak koncentrálni. "A mi kollégáinknak nincsenek tartalékaik, így aggodalommal tölti el őket a mostani helyzet, ami a családjaik anyagi biztonságát is veszélyezteti. A biztonságos betegellátás csak akkor lehetséges, ha az ápolóknak nem kell az otthoni problémák miatt aggódniuk" - mondta a kamara alelnöke.

A feladatok 80 százalékát az ápolók végzik a betegellátásban

"Elsősorban lelkileg és fizikailag nem vagyunk felkészülve arra, ami történik és történni fog. Bár az idősebb ápolók ismerik a mozgósítás, vezénylés fogalmát, a fiatal korosztályt megdöbbenti ez a kötelezettség. Nincs számunkra más lehetőség, mint egymás segítése, a szakdolgozói társadalom véd- és dacszövetsége, amiben az életkoruk, betegségeik miatt a frontvonalból kieső kollégák a háttérből sokat tudnak segíteni szervezéssel, lelki támogatással. Most bebizonyosodik, hogy nemcsak szlogen, hogy a szakdolgozók viszik a vállukon az egészségügyet. Ápolásszakmailag kijelenthető, hogy járványhelyzetben a feladatok 80 százalékát az ápolók végzik a betegellátásban, hiszen a koronavírusra jelenleg nem áll rendelkezésre terápia. Az ápoláson áll és bukik a közepesen súlyos betegek ellátása" - hívta fel a figyelmet Babonits Tamásné.

Segítenek
A MESZK a kamarai tagdíjakból 100 millió forintot fordított védőeszközökre, gyorstesztekre a kollégáik számára, elsősorban maszkokat, valamint szemüvegeket, arcvédőket, egyszer használatos ruházatokat vásároltak. Területi szervezeteik számos intézmény szociális helyiségét, pihenőhelyét tették komfortosabbá, hogy a frontvonalban küzdők emberi körülmények között pihenhessenek. A jövő hét elején 24 órában működő call-centert biztosítanak a lakosság számára, a telefonvonalak végén képzett, nagy gyakorlattal rendelkező kollégák segítenek az eligazodásban - mondta a MESZK alenöke a Medical Online-nak.

A kormányfőtől kértek segítséget

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 120 ezer szakdolgozó nevébe írt korábban levelet Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ebben a szakdolgozók egészségének megőrzése, valamint saját és családjuk biztonsága érdekében kértek a kormánytól soron kívüli intézkedéseit.

Többek közt kérték, hogy

  • késlekedés nélkül biztosítsanak egyéni védőfelszereléseket, kézhigiénés termékeket valamennyi ellátást végző dolgozó részére.
  • A közvetlen betegellátás területen dolgozók részére azonnali, egyhavi plusz alapilletmény kifizetését kérték, hogy biztosítva lássák családjuk ellátását.
  • A főállásban az egészségügyben tevékenykedő szakdolgozók közüzemi számlái kiegyenlítésének átütemezését javasolták, annak érdekében, hogy a munkavállalók figyelmüket a betegellátásra tudják koncentrálni.
  • Kérték, hogy az egészségügyi intézmény biztosítsa a dolgozók étkeztetését a munkavégzés ideje alatt.
  • A gazdaság érdekében megtett kormányzati támogató intézkedések azonnali kiterjesztését javasolták valamennyi egészségügyi szolgáltató részére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.30 15:31

@narancsragacs:
Dézsi jegyzője megkapta a vírust, ennyit dézsi és környezete okosságáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.03.30 15:28

@mpapa:
"Azt se lehet ráfogni, hogy azért hiányoznak lélegeztető gépek mert Gyurcsány nem vett. Gyurcsány 2008 óta a múlt, 12 év meg egy lélegeztetőgépnek is sok ha folyamatosan dolgozik."

Ja, mer' a zösszes (2600) lélegeztetőgép 12 éven át napi 24 órában dolgozott!
Mennyit iszol öreg?
Nem lesz egy kicsit sok?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.29 23:19

Furcsa, hogy a kórházi dolgozók attól várnak segítségek aki gyakorlatilag maga a baj előidézője. Orbán kormányok 10 éve volt az ami leépítette az egészségügyet, forrást vont ki onnan.
Koncepció csak arra volt, hogy lehet EU-s és adófizetői forrásokat átcsatornázni NERtársak zsebébe. Minden más ágazatban csak tűzoltás folyik. Ha valahol baj üti fel a fejét oda átcsoportosítanak emberi illetve anyagi forrásokat tűzoltás gyanánt. Ez folyik most is amikor kínából repülővel szereznek be egészségügyi felszereléseket, lélegeztetőgépeket. Tudják nagy a baj. Ha sok ember meghall akkor nem lehet Gyurcsányozni, meg elmúlt nyolc évezni, mert 10 éve az van amit ők akarnak. Azt se lehet ráfogni, hogy azért hiányoznak lélegeztető gépek mert Gyurcsány nem vett. Gyurcsány 2008 óta a múlt, 12 év meg egy lélegeztetőgépnek is sok ha folyamatosan dolgozik. Nincs alkatrész hozzá, nem üzembiztos.
Ha sok lesz a halott akkor kiderül, hogy a király valójában meztelen egy álomvilágot adott el a választóknak ami messze van a valóságtól. 10 éve nincs más csak a Fidesz 2/3-al. Ebből lehetett volna ennyi "ingyen" EU-s forrással olyat építeni, hogy az emberek elégedettségükben mindenféle választási törvény módosítás nélkül is 10x újraválasztanák a Fideszt, de ehelyett kaptunk Simicskát majd Mészáros Lőrincet meg Garacsit, Tiborcot, stb. stadionokkal, kastélyokkal.
Eddig a Fidesztrollok is mindig a 2008-as válság idejéből származó statisztikai adatokkal hasonlították össze a az Orbán kormány dübörgő gazdasági erejét. Hát a 2020-as nagyon gyatra lesz. Ezzel már nem lehet majd parolázni. Most majd a mazsolát a mazsolával, az almát az almával lehet összehasonlítani.
Könnyű volt felülni arra a vonatra amit az EU-s és a világgazdaság húzott a válság utáni felívelő szakaszával. Ennek most vége. Hosszú volt (majd 11 év) szerencsére, de most egyenlőre vége. Jön egy újabb de azt majd meglátjuk milyen lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.03.29 19:45

@zappara: Egyszer talán megtudjuk. Minden esetre ha alaptalan lenne az ügy akkor orbán nem csinál akkora felhajtást Ferihegyen mint ha putyin vagy erdogan haverja jött volna épp :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.03.29 19:23

@narancsragacs: Dézsi valszeg időben rendelt..míg a kormány tátott szájjal nem csinált semmit (csak kommunikált, de az kivételesen ennek nem ellenszere)...vagy 2 hónapig
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html