Egy feltétellel szavazhatnak a lakcím nélküli hajléktalanok

Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkező hajléktalan embereknek, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 8-ai országgyűlési választáson - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. március 21. szerda, 07:10
Fotó: Napi.hu

A Menhely Alapítvány a honlapján közzétett tájékoztatójában azt írta: március 23-áig regisztrálniuk kell azoknak a szavazni akaró hajléktalanoknak, akiknek üres a lakcímkártyájuk, ha a bejelentett lakcímük - lakó- vagy tartózkodási helyük - megszűnt, vagy már lejárt a tartózkodási hely bejelentkezésük.

Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon, vagy online is lehet. A regisztráció útján szavazók csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselőkre nem.

A tájékoztató szerint ha csak bejelentett tartózkodási helye - ideiglenes lakcíme - van egy hajléktalan embernek, akkor az ideiglenes lakcíme szerint kerül be automatikusan a névjegyzékbe, és ott szavazhat érvényes személyi okmányai bemutatásával listára és egyéni képviselőre is.

Ha van bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye - állandó vagy ideiglenes lakcíme -, de nem ott tartózkodik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol ténylegesen tartózkodik. Ezt úgy teheti meg, hogy átjelentkezésre irányuló írásbeli kérelmet nyújt be a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerinti választási irodához. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon - április 6-án 16 óráig - kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselőre is szavazhat.

Ha valakinek települési szintű lakóhely bejelentése - csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illető az adott településen kijelölt egyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselőre is - olvasható a Menhely Alapítvány tájékoztatójában.

HOZZÁSZÓLÁSOK