Egy magyar recesszió két évre újra elintézheti a költségvetést

Túl optimista a kormány jövő évre tervezett növekedési prognózisa, miközben az inflációra vonatkozó feltételezése túl alacsony - derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet legfrissebb, a költségvetésben rejlő kockázatokat bemutató elemzéséből.
portfolio.hu, 2011. november 3. csütörtök, 16:11
Fotó: Napi.hu

Ha recesszió üt be Magyarországon, akkor már veszélybe kerül a 2012-es költségvetési hiánycél teljesítése, és 2013-ra méretes lyukat kell újra betömjön a kormány. A költségvetésben rejlő kockázatokkal kapcsolatban az elemzés kiemeli: a kormány 1,5 százaléos növekedésre vonatkozó feltételezése túl magas, a 4,2 százalékos inflációra vonatkozó feltételezése viszont túl alacsony.

Romhányi Balázs, a KFIB vezetője szerint a kormány által ismertetett makrogazdasági pálya belső összhangja is kétségeket támaszt. "Valószínű, hogy a kormányzati kiadások jelentős csökkentése miatt a tervezettnél nagyobb lesz a közösségi fogyasztás visszaesése és ezzel együtt csökken a GDP növekedési üteme is. A nemzetgazdasági szintű termelékenységet rontja a közmunkaprogram, ami nem kellően tükröződik a termelékenység-növekedésre vonatkozó feltételezésekben" - figyelmeztet a friss elemzés. (Az elemzést a Bajnai Gorgon volt miniszterelnök által alapított Haza és Haladás Alapítvány sajtótájékoztatóján mutatták be.)


A jelentés kedvezőtlen jelenségnek nevezi, hogy már a költségvetési tervezés fázisában "foglalt" a költségvetés általános tartalékának jelentős része: a közlekedési vállalatok (Malév, MÁV, BKV) feltőkésítése, valamint a magasabb euróárfolyam miatt. Emlékezetes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten kifejtette, hogy "300 forintos euró árfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest".

A Költségvetési Felelősségi Intézet szakértői csütörtökön megjelent anyagukban annak jártak utána, hogy különböző növekedési forgatókönyvek mekkora kiesést okoznak a költségvetésben 2012-ben és 2013-ban.

1. Ha csak Magyarország külpiacai kerülnek recesszió közeli helyzetbe vagy csak a belföldi felhasználás esik vissza a GDP 1 százalékpontjával, akkor ez néhány tízmilliárdos elcsúszást okozhat a 2012-es költségvetésben. Ugyanakkor már ilyen kis letérések is az alappályáról komoly kiigazítást tesznek szükségessé 2013-tól.

2. Amennyiben a reál GDP növekedése 1-1,5 százalékponttal csökken, de nem következik be ismét recesszió Magyarországon, akkor a költségvetési tartalékok 2012-ben lehetővé teszik a kitűzött egyenlegcél teljesítését, de 2013-tól akkora költségvetési problémák következnek, amelyekre már most célszerű felkészülni.

3. Amennyiben 2012-ben recesszió következik be, veszélybe kerül már a jövő évi egyenlegcél is, 2013-tól pedig itt is többszörösére nő a kiigazítási igény.

Az elemzés arra figyelmeztet, hogy a 2010 őszétől 2011 őszig tartó időszak megismétlődhet, ha a költségvetési politika nem hajlandó már most szembenézni a középtávú problémákkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

átlagpolgár, 2011.11.03 21:14

Újabb adóemelésekre valószínűleg már nem lesz lehetőség. Ezért komolyabban hozzá kellene nyúlni a kiadásokhoz. Pl. valami miatt tabutéma az államigazgatásban a fizetések és juttatások visszafogása ill csökkentése. Ez magával hozná az önkörmányzati szektor bérköltség csökkenését is. Az állami szférában a rendszer olyan, hogy automatikusan nő a bérköltség még akkor is ha nincs béremelés. Soros lépés, automatikus jutalmazás stb.. bérköltség növekedés teljesítmény növekedés nélkül mindig veszélyes
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html