Egyedül harcolhat tovább Orbán

Az elszigetelt Magyarországnak a mostantól növekedés nekilendítéséért kell harcolnia, miközben Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt négy évben ütközőpályára vitte kormányát az Európai Unióval és feldühítette a külföldi befektetőket - írja az Irish Times.
Napi.hu, 2014. május 24. szombat, 17:51
Fotó: Reuters

Bírálói Viktátornak hívját és azzal vádolják, hogy országát Orbanisztánná formálja, ám a magyar miniszterelnök láthatóan politikai hatalma csúcsán van - kezdi Magyarországról szóló helyzetértékelését a 150 éves The Irish Times online kiadása. Ezt követően bemutatja az ír olvasóknak hol tart ma az ország. Orbán a múlt hónapban már a második lehengerlő választási győzelmet aratta, amelynek eredményeként pártja fenntartotta kétharmados parlamenti többségét. Az előző ciklusban az állam radikális átalakítására használták fel ezt a felhatalmazást.

Orbán forradalma, ahogy nevezni szereti, üközőpályára vitte őt az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal, eközben feldühítette a kontinens néhány legnagyobb vállalatát. Azzal is vádolják, hogy kozmetikázza a magyar történelmet, eltünteti annak setét foltjait, továbbá nem sokat tesz a korrupció és az antiszemitizmus ellen. Mindez azonban csak az ő malmára hajtja a vizet: minél keményebben támadják, különösen külföldről, annál hangosabban állítja be magát a nemzet védelmezőjének.

Harcai

Az elmúlt négy évben a legkülönbözőbb csatákat vívta meg, nem riadva meg karrierje kockáztatásától. Megszakította a hiteltárgyalásokat az IMF-fel és szembe szállt Brüsszellel a költségvetési hiány ügyében, elérve, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alatt lévő uniós tagállamok köréből. A hiány betömése érdekében államosította a magánnyugdíjpénztárakat, különadókat vetett ki a távközlési, az energia- és a bankszektorra.

Miközben a forint árfolyama többször hullámvasútra került és az ellenzéki pártok pénzügyi összeomlásról beszéltek, Orbán és szövetségesei visszaszorították a külföldiek befolyását Magyarországon és megesküdtek arra, hogy eltüntetik a romokat, amelyek a korábbi szocialista kormányok után hátramaradtak. Eközben a rezsicsökkentéssel és azzal, hogy devizahitelekből fakadó veszteségeket lenyelette a bankokkal, elismerést vívott ki a nép körében.

Elnézték neki

Iszapbirkózásra kényszerítette őket, és felőrölte az erejüket - jellemzi Orbán és az EU-s intézmények küzdelmét Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Sokszor csinál a megszokott szabályokon túlmutató dolgot, amit a bejáratott módon működő intézmények nehezen tűrnek. Az eurózónában azonban olyan nagy volt a káosz az elmúlt négy évben, hogy az uniós vezetőknek nem volt erejük Orbánnal küszködni. Nem akartak további frontot nyitni - voltak nagyobb gondjaik, ezért nem törődtek vele.

Ami az Orbán célkeresztjébe került nagy cégeket illeti, ezek jó része nem tud kivonulni Magyarországról - folytatja Ash. Sokat fektettek be az országba, gyökeret eresztettek ott. Orbán tudja ezt. Ugyanakkor jelentősen vissza tudják fogni tevékenységüket, és ezt meg is tették. Ez komoly hatással lehet a gazdaság növekedésére.

Növekedési csata

A kétkedők szerint Orbán válságintézkedései komoly gondokat fognak okozni a következő években, ám ő kitart amellett, hogy intézkedései az export növekedéséhez, illetve az államadósság, az infláció és a munkanélküliség csökkenéséhez vezettek. Akárhogy is van: a kormánypártok és az ellenzék egyetért abban, hogy Magyarországnak stabilitásra és olyanfajta növekedésre van szüksége, amelyet néhány szomszédos kelet-közép-európai országban tapasztalni.

A gazdaság kilábalóban van a hullámvölgyből - éppen hogy csak -, és Orbánra új feladat vár. Az EU-val, az IMF-fel és a multikkal vívott csata után meg kell harcolnia a következőt a növekedés fellendítése érdekében - fejtegeti Ash. Ehhez a fogyasztói és a befektetői bizalom erősítésére lenne szükség. Békét kellene kötnie a bankokkal és a nagy befektetőkkel. Meglátjuk mire jut Magyarország - teszi hozzá.

Mindig lesz ellenség

Orbán patthelyzetre jutott Brüsszellel, baloldali ellenzéke pedig szétesett. Ennek ellenére további bírálatokat kap a sajtószabadsággal foglalkozó szervezetektől azért, hogy elfojtja a bíráló hangokat, továbbá a korrupcióellenes csoportoktól azért, hogy túl keveset tesz a korrupció ellen és regnálása alatt gyanúsan jól járnak szövetségesei az üzleti életben.

A helyzet az, hogy semmit sem tudunk a kormányzó Fidesz terveiről, leszámítva azt, hogy folytatni akarják, amit elkezdtek - idézi az ír lap László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét. Nem várok visszafogott politizálást, a konszolidáció emlegetése jelenleg tiltott dolog a Fideszben. Várhatóan folytatódik a "szabadságharc" és "forradalmi politizálás". Az elmúlt 25 évben Orbán mindig talált valakit, aki ellen harcolhatott: először ott volt a Szovjetunió, most meg itt van az EU, a bankok és a globalizáció.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2014.05.26 12:37

T.@rigolya:
Az állami nyugdíj FENNTARTHATÓ és jól müködtethető, amennyiben nem a SENKIHÁZI EGOISTA politikusokra bizzák.A jelenlegi 2/3-os DIKTATURÁNAK van lehetősége törvényesíteni azt,hogy a nyugdíj kasszából csak a befizetett ADÓ-JÁRULÉK arányos nyugdíj kerülhet kifizetésre nem kivétel Biszku Béla- Smidt Pál és a többi FŐMÉLTÓSÁG a OLIMPIKONOK a NEMZET SZÍNÉSZEI. . Meg kell találni a helyes ÖREGSÉGI NYUGDÍJ / NETTÓ BÉR arányt ami a világ átlag 60% körüli a magyar 76 %-al szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2014.05.26 09:15

Végül is viszonylag tárgyilagos cikk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2014.05.26 09:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nakivagyok, 2014.05.26 03:44

@Abbe: De hiszen volt gyerek szobája, igaz a ló nézett ki az ablakán!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.25 19:38

@matura: " Kínosan ügyel arra, hogy senki ne merje uriembernek nézni, se itthon, se külföldön..."

Úriembernek születni kell. Ez még kevés, kell hozzá gyerekszoba is...
Mivel az imádói, támogatói is hasonló cipőben járnak olyan nagyon ne háborodj fel azon, hogy egymásra találtak.
Az Írás szerint: " mert bizony mondom néktek, nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html