A VM munkatársai egyeztettek a károsult gazdák képviselőivel, ennek eredményeképpen a 7500 eurónyi, mintegy 2,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik a Hajdú-Bét Rt., illetve a Novofarm Rt. élőállat-beszállítójaként (saját jogán) követeléssel rendelkezik, vagy természetes személyek esetében annak örököse.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap aláírta, így várhatóan a napokban megjelenik a rendelet. A VM úgy alakította ki a jogszabályt, hogy a már elhunyt gazdálkodók örököse is hozzájuthassanak a forráshoz.

A támogatási kérelmeket július elsejéig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A hivatal a beérkezett támogatási kérelmeket 2013. július 1-ét követően folyamatosan, de legkésőbb augusztus 19-éig bírálja el, a kérelmek feldolgozását követően, július végétől legkésőbb augusztus végéig kifizeti a támogatásokat.

A mostanáig beérkezett adatok alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük nagyságrendje mintegy 280 millió forint. Az államtitkár jelezte, hogy a tárca a 300 millió forintos keretet ki tudja bővíteni, amennyiben további jogos igényeket nyújtanak be.