Egyelőre nem lesz új választás a XV. kerületben

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfő esti, nem jogerős döntése értelmében nem kell megismételni a XV. kerületi polgármester-választást, mert a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá a vélt jogsértést, azt, hogy a DK polgármesterjelöltje, Hajdu László megtévesztette a választókat.
Inforádió, MTI, 2014. október 20. hétfő, 21:19

A testület ezzel megváltoztatta a helyi választási bizottság (hvb) döntését, így november 9-én nem kell megismételni a polgármester-választást. Az FVB határozata nem jogerős, három napig lehet a Fővárosi Ítélőtáblához felülvizsgálati kérelemmel.

A testület 8:1 arányban határozott arról, hogy megváltoztatja a hvb első fokú határozatát.

Az FVB sorra vette a benyújtott bizonyítékokat, egy részüket elkésettnek találta, másokról pedig azt állapította meg, hogy nem követtek el velük jogsértést, tehát nem vezették félre a választókat.

A hvb csütörtökön döntött úgy, hogy meg kell ismételni a XV. kerületi polgármester-választást és két egyéni képviselői választást is, mert szerintük a DK megtévesztette a választókat azzal, hogy jelöltjüket, Hajdu Lászlót a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntette fel több internetes oldalon, miközben csak a DK indította.

A DK pénteken fellebbezett a hvb döntése ellen, így került az ügy az FVB elé.

Két szavazókörben újraszámlálják a szavazatokat

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfő esti ülésén úgy döntött, hét XV. kerületi szavazókört újraszámlálnak a múlt vasárnapi számlálásokkal kapcsolatban érkezett fellebbezések miatt. A szavazókörök két szoros eredményű választókerületben vannak, így nem zárható ki, hogy megfordul az eredmény.

A tét két egyéni választókerületi képviselői mandátum, a www.valasztas.hu adatai szerint jelenleg mindkettőt DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE jelölt nyerte, de nagyon kis különbséggel; kettő, illetve hat szavazat eltéréssel a Fidesz-KDNP jelöltjei előtt.

A szavazóköri eredményeket a Fidesz támadta meg; ötben minden szavazatot újraszámlálnak, kettőben pedig csak az érvényteleneket.

Az újraszámlálás a XV. kerületi 6-os és 9-es egyéni választókerületi eredményeket érinti.

HOZZÁSZÓLÁSOK