Egymásra kenik a kamatemelést a pénzügyminiszterek

László Csaba ma hivatalba lépő pénzügyminiszter az eddigi gazdaságpolitikát teszi felelőssé azért, hogy a jegybanknak a múlt héten kamatot kellett emelnie, Varga Mihály leköszönő pénzügyminiszter viszont azt hangsúlyozza, hogy az új kormány kiadás növekedést valószínűsítő tervei késztették erre a lépésre az MNB-t.
Bana Péter, 2002. május 27. hétfő, 09:33

Ma adja át utódjának az államháztartás helyzetéről szóló jelentését Varga Mihály pénzügyminiszter. A leköszönő és z új pénzügyminiszter egyaránt korrektnek minősítette az elmúlt két hét egyeztetéseit, de nyilatkozataikban - ha finoman is - a másikat tették felelőssé azért, hogy a jegybank a múlt héten 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre. Varga Mihály azt hangsúlyozta, hogy az új kormány a költségvetés szinte minden területén kiadás növekedést eredményező ígéreteket tett, ez rontja az inflációs várakozásokat, ami szükségszerűen vezetett a kamatemeléshez.
László Csaba ezzel szemben ma reggel úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy az előző kabinet gazdaságpolitikája miatt a jövő évi inflációs cél teljesítésének nagy a kockázata, s ez késztette kamatemelésre a Magyar Nemzeti Bankot.

HOZZÁSZÓLÁSOK