Egymást viszik az emberek külföldre - lassan csak a gondok maradnak itthon

A közvetítőknek nagy kihívás, hogy az emberek egymást viszik, rokonokat, barátokat követve, illetve a külföldön pozícióba kerülők nyomában.
Körtési Zsolt, 2013. február 6. szerda, 06:06
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A megélhetési nehézségek miatt már nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály és a vállalkozók is megindultak külföldre, a nyugati országrészből jellemzően Ausztriába és Szlovéniába − számolt be lapunknak egy győri munkaerő-közvetítő cég vezetője. Hozzájuk például nemrég egy 50 év feletti, korábban éttermet működtető házaspár kopogtatott be, hogy bármilyen munkát elvállalnak, külföldön is. A közvetítőknek nagy kihívás, hogy az emberek egymást viszik, rokonokat, barátokat követve, illetve a külföldön pozícióba kerülők nyomában: egy zalai üzem cégvezetője szerint egykori művezetője a legjobb embereit csábította maga után, sőt már a szakmunkástanulókat is megkörnyékezte. Levadásszák a magyarországi szakembereket az Ausztriában céget működtető magyarok is, elsősorban a vendéglátásban. A több nagy szállodával is kapcsolatban álló Euro Travel Paketreiseveranstatter GmbH képviselője, Kovács László szerint egy kiközvetített ember néhány hónapon belül általában még háromnak szerez munkát. Könnyen találnak munkát az esztergályosok, marósok, hegesztők, sőt − különösen Ausztria nyugati tartományaiban − referenciával rendelkező villany-, víz- és gázszerelőkre is van igény (általában azt veszik fel, aki a legjobban tud németül). Kis szerencsével mosodában, fafeldolgozó üzemben, temetkezési cégnél vagy újságkihordóként is el lehet helyezkedni.

Ami az ingázókat illeti, ma naponta 25−28 ezren járnak át dolgozni Ausztriába, illetve Szlovéniába, számuk már nem emelkedik olyan meredeken, mint korábban. Ez egyrészt a burgenlandi munkaerőpiac telítettségével, másrészt a szlovén gazdaság gyengélkedésével magyarázható, de a tavasszal induló mezőgazdasági munkákra már most keresnek embereket mindkét országban. A mosonmagyaróvári, soproni, szombathelyi ingatlanközvetítők szerint tavasztól őszig szinte mindent bérbe lehet adni a Magyarország keleti feléből érkezőknek, sok panzió is átállt az ingázók kiszolgálására, emellett több, korábban kevés sikerrel árult épületből alakított ki tulajdonosa munkásszállást. Egy a határon átvezető út megépítése ma is lökést ad az ingázásnak, jelenleg például Felsőszölnök és a szlovéniai Kétvölgy között készül egy öt kilométeres szakasz, amellyel mintegy 40 kilométeres kerülő takarítható meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.02.06 19:21

Nem értem.
A fidesz ugyanúgy uniópárti, mint az mszp.
Az unió lényege a szabad munkaerővándorlás.
Az unió mindenképp ezt szeretné felerősíteni.
Egyszer sírnak, ha nem adnak uniós pénz, utána sírnak mert mennek a magyarok unión belül dolgozni.
Most jó vagy rossz az unió?...esetleg pártszimpátia kérdése minden egyes uniós előírás, megfogalmazott cél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.06 10:03

az a baj, hogy aki kimegy az nem csak, hogy adót nem ide fog fizetni, de nem is itt fogyaszt, ami jelentősen fékezi a belső keresletet, így a gdp-t is.

a gdp változásánál mindig figyelembe kell venni a populáció változását is, ázsiában pl. azért is nő annyira a gdp, mert maga a népesség is rohamosan gyarapodik.
nálunk viszont fordított a helyzet, sőt ha az inproduktív etnikumunkat leszámítjuk, akkor még siralmasabb a kép .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2013.02.06 09:49

a liberalis lapokban a "kivandorlas" az uj slager.
ugy tuntetik fel a kulfoldi munkavallalast mint egy Magyarorszagot sulyto katasztrofat.
a kulfoldi munkavallalas az egesz volt szocialista orszagokra jellemzo.pl bulgariat es romaniat milliok hagytak el.csak londonban 700 ezer lengyel el!csak angliaban 70 ezer szlovak gyermekfelugyelo el!stb...
a lakossaghoz viszonyitva magyarorszagon meg mindig kevesen dontottek a kulfoldon boldogulas mellett,a tobbi szoci orszaghoz viszonyitva.
a liberal lapok rettegve irjak le,hogy 2012-ben 56 ezren tavoztak nemetorszagba,de azt mar elfelejtik megemliteni,hogy 37 ezren koltoztek nemetorszagbol magyarorszagra!
nem tudom,hogy miert baj az,hogy a nyugati megyekbol valaki utazik 50 km-t ausztriaba dolgozni?
azt is elfelejtik a liberalis lapok megemliteni,hogy nemreg nyitotta meg a ket legnagyobb vonzoerot kepviselo orszag a munkaero piacat magyarorszag elott(nemetorszag,ausztria)igy termeszetes az atmeneti elvandorlas.
akkora a kulonbseg a fejlett nyugat europa es a fejletlen k europa kozott,hogy az elvandorlast termeszetesnek kell venni,barmelyik oldal van hatalmon.oszt jonapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.02.06 09:33

Ha itthon maradnak, akkor mehetnek közpénzből közmunkásnak, ami szintén a költségvetés kiadási oldalát terheli. Ha elmegy, akkor meg a járuléka, meg az adója hiányzik a költségvetésbe.
Ezt a maszlagot nem érdemes bevenni, mert valószínűleg a többség nem jól fizető, zsíros állást hagyott hátra, csak azért, hogy új életet kezdjen valahol. Duma, meg a duma. Ez mindaddig így lesz, ameddig a birka nép beveszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2013.02.06 08:34

Az nem baj, hogy már nem marad épeszű ember MG-on, itt maradnak a békemenetesek, így a nemzeti ünnepeket legalább méltóan, többmilliós tömegek fogják ünnepelni, főleg hatvanon túl.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html