Egyre kevesebb gázt kap Fehéroroszország

Az orosz Gazprom 60 százalékkal csökkentette földgázexportját Fehéroroszország számára - közölte a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller szerdán a NTV televíziónak nyilatkozva. A felek továbbra sem tudnak megállapodni a tartozásokról.
MTI-Eco, 2010. június 23. szerda, 09:42
Fotó:

Előzőleg, kedden délelőtt már csökkentette a Gazprom a földgázszállítását Fehéroroszországnak ottani felhasználásra - ezt akkor is Miller jelentette be, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország nem fizet eleget a földgázért.

A vezérigazgató szerdán azt mondta, hogy a tranzitgáz Európa felé zavartalanul, teljes mennyiségben halad Fehéroroszországon át.

Keddi jelentések szerint a fehérorosz elnök rendelkezett az Európába orosz gázt szállító vezetékek lezárásáról. Aljakszandr Lukasenka kijelentette, hogy a Fehéroroszország és a Gazprom közötti konfliktus már "gázháborúvá" nőtte ki magát.

Az Európai Bizottság kedden azt közölte, hogy egyelőre nincs hivatalos értesülése a tranzit leállításáról, és az érintett uniós tagországok sem jeleztek zavart. Az orosz-fehérorosz gázvita az uniós gázfogyasztás 6,25 százalékát érintheti, Litvániát, Lengyelországot és Németországot érheti kár.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott keddi, minszki tárgyalásain Aljakszandr Lukasenka hangsúlyozta, hogy a Gazprom 260 millió dollárral tartozik az első félévi gáztranzitért Minszknek, és addig leállíttatja az orosz gáz tranzitját, amíg a Gazprom a kötelezettségét ki nem egyenlíti. Mivel Fehéroroszország tartozása az idei első négyhavi gázszállításokért 192 millió dollár, így a különbözet mintegy 70 millió dollár Fehéroroszország javára - közölte Lukasenka.

A Gazprom közleményben erősítette meg, hogy megkapta a Fehéroroszországnak májusban szállított gázért járó összeget. A kifizetés a szerződésben rögzített 184 dolláros köbméterenkénti ár szerint történt.

Biztató jelnek tartjuk, hogy fehéroroszországi partnereink elismerik a hatályos szerződés szerinti kötelezettségeiket, beleértve a megállapodás részét képező árformulát - áll a társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Mindazonáltal Fehéroroszország elmulasztotta kifizetni a 2010. január és április közötti időszakban szállított földgáz árát - teszik hozzá.

Ezért szerdán a Gazprom tovább csökkentette a Fehéroroszországnak szállított földgáz mennyiségét, immár 60 százalékkal csökkentve a szokásos mennyiséget.

Ezzel együtt, továbbra is elkötelezettek vagyunk a kereskedelmi vita megoldása mellett, és ez alapján tettünk javaslatokat fehéroroszországi partnereink számára - áll a közleményben. Ezekre mindezidáig nem kaptunk választ - olvasható a levélben.

HOZZÁSZÓLÁSOK