A háztartások januárban - decemberhez hasonlóan - forintban nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában továbbra is nettó törlesztők - derül ki az MNB hétfőn publikált hitelintézeti mérlegstatisztikáiból. Összességében a háztartások hitelállománya csökkent: egy hónap alatt a teljes 8580 milliárd forintos hitelállomány több mint 280 milliárddal csökkent, javarészt a devizahitelek átértékelődésének köszönhetően. A január végi hitelállomány 66 százalékát tették ki a devizahitelek.

A háztartások betétállománya 30 milliárd forinttal, 7346 milliárdra csökkent, de az  átértékelődések nélkül nézve viszont növekedett. A forintbetétek csökkentek, a devizabetétek ugyanakkor növekedtek egyetlen hónap alatt.

A nem pénzügyi vállalatok teljes hitelállománya 155 milliárd forinttal, 7515 milliárdra csökkent január során. Ezen belül a forinthitelek közel 50 milliárd forinttal növekedtek, míg a devizahitelek közel 200 milliárd forinttal csökkentek.


A vállalatok teljes betétállománya közel 210 milliárd forinttal, 3924 milliárdra csökkent januárban, ami nagyrészt a forintbetétek csökkenése okozott.