Egyre több magyar nyugdíj megy külföldre

Ma már meghaladja a 30 ezret a külföldre utalt havi nyugdíjellátások száma, holott pár éve még csak 20-23 ezret indított a magyar nyugdíjbiztosító - írja a Figyelő.
Napi.hu, 2013. október 16. szerda, 16:16
Fotó: Napi.hu

A Figyelő birtokába került legutolsó kimutatás szerint Németországban él a legtöbb olyan nyugdíjas, akik a magyar nyugdíjkasszából is részesülnek. Ez nem meglepő, a két ország közti szoros gazdasági kapcsolatokra visszavezethetően sokan szereztek nálunk jogosultsági időt, akik német állampolgárként később Németországba költöztek vissza, vagy magyar állampolgárként ott telepedtek le - hívja fel a figyelmet a hetilap lapszemléjében. A sorban nem valamelyik szomszédos ország következik, hanem az Egyesült Államok, majd Kanada. E két országba több mint 3-3 ezer címre megy nyugdíj. (Figyelembe véve azonban, hogy az észak-amerikai országokba sokan emigráltak 1956 után, már hihető, hogy sokan szereztek jogot a diaszpórában magyar nyugdíjra.)

Utánuk kerül képbe Ausztria és Szlovákia. Közéjük ékelődik Svédország, ahová szintén sokan menekültek az ötvenes években. Nem sokkal marad el mögöttük Svájc. Említésre méltó, hogy Romániába mindössze 618 esetben utalt ellátást tavaly decemberben a nyugdíjigazgatás, miközben a magyar építőipar, de más ágazatok is bőségesen el vannak látva romániai vendégmunkásokkal. A nyugdíjadatok is azt bizonyítják, hogy a keleti határ felől érkezők foglalkoztatása nem minden esetben történik bejelentetten, nyugdíjjogosultságot megteremtő módon.

Az utalások száma azért nőtt meg, mert a különböző szociális biztonsági, szociálpolitikai egyezmények kiteljesedése, az EU koordinációs törekvései tágabb lehetőséget biztosítanak a nyugdíjszerző idők elismerésének, a járandóságok kifizetésének a jogszerzés helyétől eltérő országokba - írta a Figyelő. A listában tehát magyarok és külföldiek egyaránt szerepelnek, ezzel együtt az összeállításból képet kaphatunk arról, a világ mely pontjáig jutnak el a magyar nyugdíjasok. A magyar hatóság kapcsolatban áll például zimbabwei, venezuelai, thaiföldi címekkel, de utalnak a Fidzsi-szigetekre vagy Chilébe is. A glóbusz jelenlegi gócpontjaiba, mint Afganisztán vagy Egyiptom is eljut a magyar nyugdíj. A legtávolabbi pont, ahová utal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, Új-Zéland - olvaható a csütörtökön megjelenő Figyelőben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.10.16 16:32

És hány külföldi jön a nyugdíját felvenni ide Ukrajnából? Ha már itt van, akkor igénybe vesz egy ingyenes orvosi ellátást is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html