Egyszerre sírnak és nevetnek a nagycsaládosok (részletes)

Bár egyes családok tényleg magasabb támogatást kapnak majd január elsejétől, a családi pótlék rendszere továbbra sem ösztönző, és a sok gyermeket nevelők ráadásul még rosszabbul is járhatnak.
NAPI, 2005. május 25. szerda, 10:28
Fotó:

Egyik szemünk sír, a másik nevet - kommentálta a NAPI Gazdaságnak a családi pótlékot érintő változásokat a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) ügyvezetője. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy január elsejétől kétszeresére emelkedik a családi pótlék. Ezzel együtt az egy- és a kétgyermekes családoknál, illetve ahol a két szülő éves összjövedelme eléri vagy meghaladja a 7 millió forintot, megszűnik a gyermekek után járó adókedvezmény.
Kormosné Debreceni Zsuzsanna, a NOE ügyvezetője a NAPI Gazdaságnak elmondta, hogy az új intézkedésekkel igazából azok között osztják újra a forrásokat, akiknek gyermekük van, míg a gyermeket nem nevelőknek nem kell szolidárisaknak lenniük. Az mindenképpen üdvözölhető, hogy lesznek olyanok, akik több támogatáshoz jutnak, ám a családi adókedvezmény korlátozásával sokan - főleg a sokgyermekes családok esetében - bizony a létminimum szintjére süllyedhetnek. Nagy általánosságban az mondható el, hogy a többség növekménye még az inflációt sem követi. Ráadásul minél több gyereket nevel valaki, annál rosszabbul jár, pedig jelenleg a gyermekek harmadát nagy családokban nevelik.
A legrosszabb helyzetbe azok kerülhetnek, akiknek a bevallott havi jövedelme meghaladja a 330 ezer forintot, és sok gyermeket vállaltak. Azok viszont, akik minimálbérre vannak ugyan bejelentve, ám a valós jövedelmük magas, jól járnak a mostani emelésekkel, ráadásul a rendszer továbbra sem ösztönző. Kormosné aggályosnak találta azt is, hogy a tizenharmadik havi családi pótlékot beépítik a havi járandóságba, holott ez a lökésszerűen nagy terhet jelentő beiskolázást segítette. Így elaprózva nem tölti be a funkcióját, és megnehezíti a családok helyzetét a szeptemberi iskolakezdéskor. Ugyanakkor nem világos, hogyan alakul a tankönyvtámogatás és mi lesz a segélyrendszerrel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drapcsik, 2005.05.25 15:58

és akkor mennyit vettek ki a háromgyerekes családok pénztárcájából amikor csak a középiskolai tanulmányok végéig fizetik a családi pótlékot? a másik kettő gyerektől is elvették a magasabb pótlékot és adókedvezményt mert attól a pillanattól kettő gyermekesnek számítok hiába is nappali egyetemi hallgató a legnagyobb gyerek.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Döme52, 2005.05.25 14:15

A CSP módosítás hatása: aki teheti, még többen minimálbéresítik (+fekete jövedelem) a saját magának kiállított jövedelemigazolásokat (és járulékokat+adót). Aki nem hiszi nézze meg bármely önkormányzat segélyezési listáját, olyan emberek szerepelnek rajta akiknek vagyona, illetve 3-4 autója van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html