Egyszerű megoldással csökkenhetnek a távhőszámlák

A következő fűtési szezonban vezeti be Magyarországon a Techem online fogyasztásmenedzsment-rendszerét, amely elsősorban a távfűtéses lakásokban csökkentheti a fűtésszámlát.
Leszák Tamás, 2011. április 20. szerda, 14:40
Fotó:

A következő fűtési szezonban Magyarországon is bevezetik a tudatos fogyasztói magatartást és energiamegtakarítást elősegítő, a németországi központú Techem által kifejlesztett fogyasztásmenedzsment-rendszert - mondta Tófalvi György, a Techem magyar leányvállalatának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. A megoldással a hazai, elsősorban távfűtéses lakásokban élők csökkenthetik fűtési költségeiket. A Techem Smart System (TSS) rendszer a fűtéskorszerűsítésen átesett távfűtéses, illetve központi kazános épületekben alkalmazható, lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok egy online felületen állandóan kövessék fogyasztásuk alakulását. A társaság szerint a fűtési kiadások korszerűsítéssel átlagosan 20 százalékkal csökkenthetők a távfűtéses lakásokban. Magyarországon a mintegy 800 ezer távfűtött, illetve központi kazánnal fűtött lakásból eddig 300 ezerben valósult meg fűtéskorszerűsítés.

A fogyasztók többsége elégedett a fűtéskorszerűsítés hatékonyságával, létezik azonban egy kisebbség, amely nehezményezi a fűtési költségek csekély százalékban fellépő aránytalanságait - tette hozzá Farkas Tamás a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke. Farkas szerint ennek egyik oka a terület nem megfelelő jogi szabályozása, amely nem tartalmazza például azt, hogy az elszámolásban milyen arányban jelenjen meg a légköbméter-arányos, illetve a költségosztók alapján számított rész. Egy épület teljes hőfogyasztásának mintegy 50 százalékát teszi ki a lépcsőházban és a lakásokban található vezetékrendszer. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége ezzel kapcsolatban kidolgozott egy rendelettervezetet, amelyet reményeik szerint rövid időn belül elfogad a kormány. Ez az elnök szerint jelentősen növelhetné a fűtéskorszerűsítés által elérhető megtakarítások mértékét.

HOZZÁSZÓLÁSOK