Egyszerűbb lehet az elektromos töltőállomások telepítése

A villamosenergia-törvény módosítását javasolja a Jedlik Ányos Klaszter a kormánynak, hogy ne csak áramkereskedő cégek létesíthessenek elektromosautó-töltőállomást - mondta az InfoRádió Energia Infó című műsorában Bottyán Balázs, a magyarországi e-mobilitás fejlesztését célzó szövetség ügyvezetője. Ha ezt a könnyítést elfogadja a törvényhozás, akkor éttermek, szállodák, bankok, közintézmények is létesíthetnek ilyen töltőpontokat.
Inforádió, 2015. november 14. szombat, 20:12
Fotó: Reuters

A kormány elkötelezett célja az, hogy a klímakvóták értékesítéséből származó bevételekből töltőinfrastruktúra és demonstrációs projektek épüljenek Magyarországon - idézte fel Bottyán Balázs.

A jelen szabályozási környezet és a villamos-energiáról szóló törvény értelmében ma töltővel csak olyan vállalat kereskedhetne, amelyiknek erre kereskedelmi engedélye van, vagyis aki egyébként is villamos-energiával kereskedik, ehhez minden jogosítványa megvan. Nincs sok ilyen vállalat - tudomásom szerint - negyven-ötven lehet. Kereskedelmi engedélyt kiváltani igen költséges dolog.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elsődleges célja az volt, hogy amikor kiírja a tendert, akkor sokkal szélesebb körre tudja adott esetben kiírni a pályázati lehetőségeket a töltőinfrastruktúra fejlesztése-építése tekintetében, mint ahogy azt ma tehetné. Tehát alapvetően fontos cél, hogy módosítsuk azt a jogszabályt, ami korlátozza a töltési energia eladását, biztosítását, viszonteladását.

Mindegy, hogy valaki haszonszerzés vagy imidzsépítés céljából kíván töltést biztosítani a saját területén - legyen az egy bevásárló-központ, szálloda, étterem vagy akár kávézó. Az imidzsépítés annyira fontos szempont, hogy az elektromosautó-tulajdonosok jelenleg szinte kizárólag olyan pontokat tudnak használni, ahol az imidzsépítés céljából van töltő. "Én még nem tudtam fizetni elektromosautó-töltésnél. Nem mintha az ember ezt a dolgot annyira keresné, de nagyon örülünk, hogy ez most díjmentesen történik. A vállalatok ezzel próbálják az imidzsüket építeni" - mondta.

Azt gondolom, hogy hosszú távon azért ez nem maradhat fent. Szerintem sokkal egyértelműbb lenne az, ha egy egységes elszámoló-rendszer lenne Magyarországon, még ha az árak versenyezni is fognak egymással - véli a szövetség ügyvezetője.

Véleménye szerint a piacot nagyon nehéz felülről szabályozni, de azáltal, hogy most a bürokráciacsökkentő csomagban lévő villamosenergia-törvény módosítása keresztülmegy, tényleg nagyon széleskörűvé válhat az a bázis, akire építeni lehet, akiket érdekelhet adott esetben egy töltő üzemeltetése és töltési szolgáltatás biztosítása. Aztán ők majd el fogják dönteni azt, hogy ezért pénzt fognak kérni, vagy adott esetben egy éttermi fogyasztás összege lesz az, ami meghatározza, hogy igénybe vehető-e az étterem előtt biztosított töltési szolgáltatás - fogalmazott Bottyán Balázs.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2015.11.15 12:12

A töltőoszlop halott ötlet - és a standard akkucserélő állomások is. Ha az előbbit erőltetik, az utóbbi is meghal mielőtt világra jönne. Avezeték nélküli töltés is halott. Az egész úgy ahogyan van ésszerűtlen, életszerűtlen.

Az elektromos autó mint fő közlekedési eszköznek tervezett jármű egy rémálom.

Gondolkozzunk egy kicsit - az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, hol marad az elektromos jármű ereje, tartós ereje a hagyományosokhoz képest.

Elektromos autó párti vagyok, de nem hülye. Az e-autózás speciális feladatokat kell, hogy szolgáljon, a tömeges elterjedése éppen olyan agyrém, mint az, hogy a klímaváltozásról az ember tehet.

A városok szennyezett levegőjéért igen, ez nem kérdés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.11.15 10:07

tegyük tele az országot akkumlátorral, ez a müszaki dilettánsok álma,
kitalálják a spanyol viaszt, már száz éve építhettek volna elektromos autót nagy tömegben, de valamiért azóta se teszik, elképesztő szakmai problémái vannak. Városban lehet troli, azt meg nem erőltetik, mert megvalósítható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.14 23:30

@matrica: Ingyen nincs energia....nem lesz olcsó ne félj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2015.11.14 22:11

Jo irany..., de kerdes, hogy ki vallalja a kockazatot, hogy ket ev mulva nem vezetnek be erre is valamilyen kulonadot???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html