Egzotikus piacokra léphetnek a magyar agrárcégek

Az agrárcégek voltak az NHP-ban az egyik legszorgalmasabb hitelfelvevők, ez a jövőben is így maradhat a hitelprogram átalakítása után – hangzott el a Napi.hi Makro Gazda 2016 konferenciáján. A Magyar Nemzeti Kereskedőház akár kezdő importálóknak is segítséget tud nyújtani új, ma még egzotikusnak számító piacon való megjelenéshez.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 10:43
Fotó: Napi.hu

Elmúlt években a kormány intézkedései nyomán a költségvetési egyensúly helyreállt, ráadásul ezek olyan intézkedésekkel párosultak, amelyek növelték a foglalkoztatást és átalakították az adórendszert - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára a Napi.hu Makro Gazda 2016 című konferenciáján. A végrehajtott költségvetési kiigazítás következtében az államadósság csökkenő, a gazdaság növekedő pályára állt, miközben az államháztartási hiány számottevően csökkent. A kormány elkötelezett abban, hogy a gazdaság növekedési pályán maradjon - mindezt csökkenő hiány mellett -, ennek következtében az uniós élvonalba kerülhet magyar gazdaság - mondta államtitkár.

A magyar gazdaság növekedése - immár évek óta - uniós átlag felett alakul, igaz, a 2016-os GDP-növekedéssel vannak félelmek, a lassuló uniós támogatások miatt. A kormány szerint ezzel együtt a 2,5 százalékos gazdasági növekedés tartható, dacára az azóta felmerült kockázatokra. Sem a migrációs válságnak, sem a Volkswagen-botránynak nincs közvetlen hatása a magyar növekedésre. Ám ha felmerülnének ilyen problémák, akkor a kormány kész ezek ellensúlyozására, legyen szó akár a VW-botrány közvetett gazdasági hatásairól - jegyezte meh az államtitkár.

A kormány által meghozott intézkedések hatására a foglalkoztatás az elmúlt években jelentősen nőtt, ezzel párhuzamosan mérséklődött a munkanélküliség. Az infláció idén nulla százalékra lassult, ennek hatására nőtt többek között a fogyasztás. Szintén növelte a fogyasztást a devizahitelek forintosítása, de ugyanilyen fontos hatás, hogy csökkent a magyar gazdaság devizakockázata.

MNB: aktív hitelfelevők az agrárcégek

A növekedési hitelprogram (nhp) volt az elmúlt időszakban a jegybank zászlóshajója, amely 2013 közepén indult el. A program keretében 1800 milliárdnyi forrás jutott a kkv-k számára - mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a Napi.hu konferenciáján. Az első időszakban a hitelkiváltások aránya volt magasabb, ám később egyre inkább nőtt az új beruházási hitelek aránya. Az 1800 milliárd forint mintegy 28 ezer vállalkozáshoz jutott el.

Az nhp célja a vállalati hitelezés felpörgetése volt, enélkül egy hitellefagyás állt volna be a magyar gazdaságban, ugyanis a hitelezés 2013-at megelőzően évről évre csökkent. Az MNB becslése szerint a program 1-1,5 százalékkal növelte a GDP értékét, azon az egy százalékponton túl, amit a jegybanki alapkamat csökkentése generált. Így a 2013-14-es növekedéshez a monetáris politikai 2,5 százalékot adott hozzá.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar aránya a gazdaságban 4-4,5 százalékos súllyal bír. A magyar gazdaságot jellemzi egy általános termelékenységi probléma, ez az agráriumban is jelen van. A cél a hitelkihelyezésekkel, hogy új beruházások szülessenek, így alakuljon ki egy hatékonyabb termelési struktúra, csökkentve a nagy méretű és a kisebb vállalkozások közötti termelékenységi különbözetet - mondta Virág.

A hitelkihelyezésben az nhp második szakaszában a második legfontosabb ágazat volt az agrárium - a hitelek egynegyede az agrárcégekhez vándorolt. Az átlagos hitelméret 45 millió forint volt. A mezőgazdasági célú nhp-hitelek több mint fele ment növénytermesztéshez kapcsolódó beruházásokra, ide 117 milliárd forintnyi hitel került, míg az állattenyésztéssel foglalkozó cégek 51 milliárd forintos hitelhez jutottak.

A jegybanki hitelprogram megállította a hitelállomány visszaesését, de hosszú távon a cél tartós fordulat elérése a piaci alapú hitelezésben. Ez utóbbi motiválta, az MNB novemberi döntését, elindítva a jegybank növekedéstámogató programját (ntp). A cél az, hogy a vállalkozások hitelezése egyre inkább piaci alapokra kerüljön és realizálódjon a fenntartható felzárkózási pályához szükséges évi 5-10 százalékos vállalati hitelnövekedés. Ez évi nettó 250-400 milliárd forintnyi hitelnövekményt jelent.

A jegybank fokozatosan vonul ki 2016-ban a hitelezésből, ezért 2016-ban még elérhető lesz az nhp harmadik, kivezető szakasza. A bankok piaci alapú szerepvállalásának növelésre ösztönzőket építenek a rendszerbe - így a kereskedelmi bankok akár az nhp-hoz hasonló kondíciójú hiteleket is tudnak majd nyújtani.

Hosszabb távon nem csak a hitelek mennyisége, hanem azok minőségi is fontos. Emiatt cél, hogy a beruházási hitelek adják a növekedés gerincét, öt évnél hosszabb, fix kamatozású hitelek formájában. Virág Barnabás szerint elengedhetetlen a kkv-szegmens forráshoz jutása, azon belül is kiemelt figyelmet érdemese fordítani a fiatal vállalkozások támogatásra - ezek a cégek jelentős növekedési lehetőségek ellőtt állnak, ám a hitelfelvételüket a megfelelő hiteltörténet hiánya akadályozza..

Új piacokra tart a magyar agrárium

Valamennyi típusú vállalkozásnak tudunk segíteni, ha a terméke, technológiája versenyképes lehet - mondta Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a Napi.hu Makro Gazda 2016 című konferenciáján. A partnereink között szerepelnek olyan cégek, amelyek egyáltalán nem voltak jelen az exportpiacon, de olyan partnerünk is van, amelyik kiforrott exportstratégiával rendelkezik. A kereskedőház igyekszik minden olyan agrárvállalkozást feltérképezni, akár konzorciumban is sikeresen megjelenhetnek az exportpiacokon.

Az új piacok között szerepel Latin-Amerika, ez új piacnak számít a prémium termékek esetében. A másik célpont Afrika: a főbb partnerek Egyiptom és Törökország - ugyanakkor a régióban leginkább agrártechnológiákra lenne kereslet. A keleti nyitás esetében Oroszország lenne a legfontosabb ám az embargó korlátozza a lehetőséget, de vannak bizonyos feldolgozott terméke, amely szállíthatóak az orosz kereskedőknek - mondta Ducsai-Oláh Zsanett.

Ducsai-Oláh Zsanett
Napi.hu


Az Arab-Öböl gyakran felmerült mint felvevőpiac - nagy az árverseny, hisz minden termék prémiumnak számít - ami Európából érkezeik. Ezért itt a magyar lobbi érdekérvényesítő-képességét folyamatosan javítani kell. Kínában az online kereskedelem térnyerése hatalmas - a kerekedőház ebbe szegmensben szeretne bekapcsolódni.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. olyan finanszírozási konstrukciókat alakított ki, amely lehetővé teszi, hogy az árukat a kerekedőház értékesítse - így csökkennek a magyar cégek kockázata. A cégnek megvannak ehhez a saját finanszírozási eszközei, de háttérben jelen van az állami Eximbank is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.12 11:20

Semmi gond az új piacokkal,de nekünk van egy hagyományos,korlátlan,nem túl igényes piacunk Oroszország.Embargó után erre kell koncentrálni,ne happolja el más ország.Addig meg meg kell kerülni az embargót,más országokban nyitott kereskedő központokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2015.11.12 10:57

Aha semmi értelme,megint a sok diplomás okosnak hitt emberek idióta ostobák, az én adóból, remek!
Csak 3 szót mondok: Torgyán József cseresznye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html