El ne felejtse éjjel visszatekerni az órát

Szombatról vasárnapra virradóra, hajnali 3-kor egy órát vissza kell állítani az órát, azaz egy órával többet alhatunk. Az Index felsorolt néhány tudnivalót a téli időszámításra való átállásról, most ebből szemezgettünk,
Index.hu, 2016. október 29. szombat, 20:12
Fotó: Reuters

Ha pont most utazik valahova, ráadásul azokkal a nemzetközi személyvonatokkal, amik pont hajnali 2 és 3 óra között közlekednek, jobb, ha időben ellenőrzi a menetrendet - ezekből szerencsére csak néhány van - írja a portál.

A BKK megduplázott járatokkal készül az átállásra; az ekkor közlekedő járművek téli és nyári időszámítás szerint is közlekednek.

A szervezetnek időre van szüksége, hogy a cirkadián ritmust, azaz a szervezet biológiai óráját az óraátállításhoz igazítsa. Amíg ez nem történik meg - nagyjából egy-két hét alatt -, addig szenvedhetünk a mellékhatások miatt: csökkenő koncentrációs készség, fokozódó ingerlékenység, alvászavarok, fáradtság, emésztési problémák, depresszív hangulat.

Az óraátállítás célja, hogy energiát spóroljunk, hogy az időpontok összhangban legyenek a nappali világosságban töltött órákkal; hogy kevesebb legyen a közúti baleset.

Van, ahol már eltörölték a téli időszámítást, például Oroszországban 2011-ben, Törökországban idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gyalogos, 2016.10.29 21:25

Illegális fogyasztók ez az óraállítás kicsit érdekli, padlófűtéses önkiszolgáló atomosok, több ezer lakásban az ingyen élők illegálisan fűtenek villanyárammal, ettől lesz nyereséges a EDF DÉMÁSZ Zrt? Minimálbérből élőkön takarékoskodnak, gusztustalan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html