Eladó a Postabank és az MFB kereskedelmi portfóliója

Az ÁPV Rt. és az MFB Rt. portfóliótisztítást hajt végre és megválik kereskedelmi banki érdekeltségeitől. Ennek eredményeképpen a bankpiac szinte minden szakértő szerint elkerülhetetlen konszolidációja tovább folytatódik s megindulhat a gazdaságosabb üzemméretek kialakítása.
Tóth Katalin, 2002. június 7. péntek, 06:00

Ellentétben az előző vezetés gyakorlatával, az ÁPV a jövőben a privatizációt tartja fő feladatának: már az év vége előtt magánkézbe adnak néhány társaságot, közülük egyik valószínűleg a Postabank (Pb) lesz, amelynek egy éven belül új tulajdonost kell találni - mondta lapunknak Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. új vezérigazgatója. A Postabank eladásából származó bevételeket a sürgős reorganizációs és vagyonkezelési feladatokra fordítanák. Arról, hogy új tendert írnak-e ki vagy a tavalyi pályázatok nyerteseivel kezdenek új tárgyalásokat, még nem született döntés. Érdeklődő valószínűleg lesz, az OTP áprilisi közgyűlése után máris felmelegítették a Postabank megvásárlásának ötletét és egy lapinterjú szerint az Erste Bank is pénzintézetet venne a terjeszkedéshez, ha a Pb, a Konzumbank vagy valamelyik magánkézben lévő hitelintézet újra eladósorba kerül.

Zdeborsky György, az MFB kinevezés előtt álló társ-vezérigazgatója szintén portfóliótisztítást tervez saját háza táján. A Csillag István gazdasági miniszter által javasolt állami fejlesztési intézetté alakítás lekerült a napirendről. A vezérigazgató véleménye szerint az MFB-ből kontinentális típusú fejlesztési bankot kell csinálni a német Kreditanstalt für Wiederaufbau mintájára. Az ilyen típusú bankok nagyobb szabású programokban vesznek részt, angolszász társaikkal szemben a hitelnyújtás hosszabb, akár 25 éves lejáratú is lehet esetükben. Úgy tudjuk, hogy ezt a koncepciót tartalmazza a holnap a kormány elé kerülő új MFB-törvény is.
Egyelőre nem világos, hogy az MFB jelenlegi kereskedelmi banki portfólióját, illetve az MFB-leány Konzumbankot eladják-e. Az új bankvezér véleménye az, hogy ésszerű megoldás lenne a kereskedelmi portfóliót a Konzumbanknál tartani. Úgy véli, egy fejlesztési banknak nincs szüksége lakossági banki tevékenységre, tehát a Konzumbank ilyen jellegű üzletrészeit valószínűleg értékesítik.

A Pénzügyminisztériumban Terták Elemér helyettes államtitkár vezetésével gőzerővel készülő MFB-törvény - amely már ma a kormány elé kerül - szigorítani fogja a fejlesztési bank kormányzati ellenőrzését. A fejlesztési bank tulajdonosi jogait a Miniszterelnöki Hivatal helyett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fogja gyakorolni, szakmai felügyeletét azonban a Pénzügyminisztérium látja el. A Magyar Hírlap értesülései szerint a törvény a pénzügyminiszter hozzájárulásához kötné az MFB hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. A forrásbevonásról eddig a bank vezetése döntött és automatikusan kormánygaranciát kapott hozzá. A korábbiakhoz képest újdonság lesz, hogy a törvénymódosítás után az MFB számára is kötelező lesz a közbeszerzési eljárás alkalmazása. Emellett a törvénymódosítás lehetővé teszi majd, hogy elnök-vezérigazgató helyett a Zdeborsky által ajánlott egyetemi tanár, Palánkai Tibor legyen az igazgatóság elnöke, a vezérigazgatói posztot pedig Zdeborsky és Erős János töltse be társigazgatóként. A Magyar Tőkepiacban megjelent közlemény szerint az igazgatóság tagjai lesznek az említetteken kívül Varga Sándor, Mészáros János, Deák Gábor, Gaál Gyula, Tunyogi László és Inotai András. A felügyelőbizottság elnöke Király Júlia, tagjai Mészáros László, Simóka Kálmánné, Kálmán János és Nyiri Viktor.

HOZZÁSZÓLÁSOK