A Napi Gazdaság cikke

Kétséges a kisebbségi kormány költségvetésének elfogadása - legalábbis ez derült ki a jövő évi büdzsétervezet parlamenti általános vitájának utolsó napján. A javaslat sorsa szempontjából különösen fontos az SZDSZ és az MDF képviselőinek szavazata, a két párt álláspontját ismertető honatyák ugyanakkor nem szóltak kifejezetten hízelgően az előterjesztésről.

A szabad demokrata Bőhm András szerint a költségvetési javaslat jelenlegi formájában nem támogatható. Az MTI tudósítása szerint Bőhm András elsősorban a reformok nélküli megszorításokat kifogásolta, mondván, parlamenti taktikákkal ugyan lehet néhány elkóborló szavazatot szerezni, de az így megszavazott költségvetés csak átmenetileg segít a bajokon, és semmit nem változtat a struktúrákon. A kormány részéről Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára erre azzal reagált, hogy a költségvetés nem képes arra, hogy reformlépéseket fogalmazzon meg, illetve nincsenek még olyan kidolgozott reformjavaslatok, melyeket a költségvetésben meg lehetne jeleníteni.

A szocialisták által támogatott büdzsé elfogadásához elegendő lenne néhány MDF-es politikus szavazata is, de a kormánypárt számára ez az ellenzéki frakció sem küldött biztató jeleket. Hock Zoltán ismét megerősítette, hogy pártja nem fogja megszavazni a 2009-es költségvetést, mivel véleménye szerint a beterjesztő csak a valutaalap elvárásainak akart megfelelni, miközben nem gondolta végig, hogy a törvénynek milyen társadalompolitikai következményei lesznek. Csatlakozott frakciótársához Csáky András is, aki elfogadhatatlannak tartotta, hogy a gazdasági válságban a kormány a társadalom leginkább rászoruló rétegein, a nyugdíjasokon, a tanulókon és a betegeken próbál spórolni. Ennél is súlyosabb kritikát fogalmazott meg Tilki Attila a Fidesz részéről, aki szerint az önkormányzati rendszerből az idei évhez képest 150 milliárd forintot kivonó büdzsé "felér egy falurombolással".

Ha a jövő évi büdzsé sorsa bizonytalan is, a tervszámokat az idei év tekintetében legalábbis tartani tudja a kormány. Az államháztartás októberben a tárca várakozásainak megfelelően minimális deficittel zárt - derült ki a PM gyorsjelentéséből. A pénzforgalmi szemléletben és az önkormányzati alrendszer nélkül számolt államháztartási hiány az év tizedik hónapjában 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben a 13,5 milliárdos mínusszal kalkuláló prognózissal. A GDP-arányos deficit ezzel háromtized százalékponttal továbbra is a maastrichti 3 százalék alatt marad, igaz, novemberben várhatóan jelentősen megnőnek majd a kiadások. Év végére a szaktárca számításai szerint a hiány így megközelítheti a 930 milliárd forintot, ami ugyan már jóval elmarad a tavalyi 1300 milliárd forintos deficittől, de még kevésbé szigorú, mint a jövő évi büdzséjavaslat legújabb változatának 761 milliárd forintos száma.