A kormánypártok jó, ha ötven módosító javaslatot adtak be a 2011-es költségvetéshez, ebből a legnagyobb visszhangot Varga József fideszes politikus a indítvánnyal kavarta: amint arról beszámoltunk, a Költségvetési Tanács (KT) jövő évi 835,5 millió forintos büdzséjéből 825,5 millió forintot vonna el, ami az elvileg független költségvetési ellenőrzési intézmény ellehetetlenülését jelentené.

Hétfő reggel a parlament alkotmányügyi bizottságában már napirendre is került a javaslat,  ahol - a korábbi hírekkel szemben - egy szavazatot sem kapott. Az ülésen a kormányt képviselő Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője is elutasításra tett javaslatot, ezután történ meg az egyhangú szavazás.

Ez ugyanakkor csak az első menet volt, a következő napokban még bármikor zöld utat kaphat a javaslat. Jelenleg viszint nem tűnik valószínűnek, hogy a kormány a KT megszüntetését tervezi, de javaslat figyelmeztetés volt.
 

A KT az elmúlt hetekben, különösen annak elnöke Kopits György - szigorúan szakmai alapon - számos ponton bírálta a kormány költségvetési terveit: kezdve a magánpénztárakkal kapcsolatos kormányzati terveken, folytatva a válságadókon, illetve bírálták a középtávon fenntarthatatlan költségvetési politikát.

Ezek után keltett nem kis meglepetést a viszonylag ismeretlen fideszes képviselő javaslata, amely a KT gyakorlatilag teljes büdzséjét egy cigány közalapítvány javára csoportosította volna át. Ráadásul a módosító javaslat indoklásában Varga József megjegyezte, hogy a KT felállítását a Fidesz nem szavazta meg - ezért érdemes elgondolkodni a jövőjén - mondván annak feladatait akár az Állami Számvevőszék is elláthatná. A hétvégén azután az is kiderült, hogy a Fidesz-frakció megszavazná a módosítót.