Elérte az országot az árhullám

Elérte az országot az ár, a leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.
MTI, 2013. június 7. péntek, 07:52

Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni. Mint mondta: előző este ott történt az úgynevezett suvadás, megcsúszott az odahordott föld. Azóta tömörítették megtámasztották a gátat.

A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak, hogy a megfelelő kiépítési magasságot el tudják érni.

A vízügyi főigazgató arra is kitért, hogy Nagybajcsnál 900 centiméter körüli szinten fog tetőzni a Duna, és onnantól a korábban jelzetthez képest 10 centiméterrel magasabban fog érkezni az árhullám. Budapestnél a tetőzés szintjét 885 plusz, mínusz 20 centiméterben határozták meg. A védművek a legnagyobb várható magassághoz vannak kiépítve - jelentette ki.
Nagybajcsnál szombat reggel, Budapestnél hétfő reggel környékén várják a tetőzést - mondta Molnár Béla.

HOZZÁSZÓLÁSOK