A cukor márciusban 18,9 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, ilyen mértékű drágulásra legutóbb 2012 februárjában volt példa - derül ki a KSH adataiból.

A cukorért februárhoz viszonyítva 1,8 százalékkal kell többet fizetni. Egy kiló kristálycukor átlagos fogyasztói ára 235 forint volt márciusban, egy évvel korábban pedig 188 forintba került Az első látásra nem pénztálcaszaggató növekedés ugyanakkor egészen más megvilágításba kerül azt nézve, hogy a cukor alapvető élelmiszer, drágulása kihat az élelmiszeripar más területére is.

A cukor mindezek ellenére még mindig olcsóbb annál, mint amennyit 2011-ben kellett érte fizetni. A KSH adatai szerint például a kristálycukor fogyasztói átlagára 5 évvel ezelőtt márciusban 352 forint volt.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

A cukor mostani áremelkedése mögött több tényező áll. Az F.O. Licht német nyersanyagpiaci elemző szerint idén a világ cukortermelése tavalyhoz képest 13,3 millió tonnával lesz kisebb, 171,1 millió tonna lesz. A visszaesésnek elsősorban az az oka, hogy Ázsiában kevesebb cukrot gyártanak, mert kisebb a termés a szárazság miatt.

Nemrég az Agrárszektor.hu is arról írt, hogy fordulat állhat be az idén a cukorpiacon, megtörhet a négy éve tartó folyamatos árcsökkenés. A világ cukorkészletei csökkennek, az alacsony árak miatt pedig volt ahol cukorgyárak zártak be, miközben a fogyasztás emelkedik. A szűkülő kínálat mellett a világ legnagyobb cukortermelője, Brazília adóemelései, valamint a brazil valuta árfolyamának alakulása miatt is várható. Mivel a világ cukorexportjának közel 50 százalékát Brazília kivitele teszi ki, valutájuk árfolyamváltozása az egyik fontos hajtóereje a cukor világpiaci árának.

Volt ennél rosszabb is

Magyarországon 2011-ben a jelenleginél sokkal komolyabb, 70 százalékot is megközelítő áremelkedés volt, akkor a határ menti településekről "cukorturisták" indultak külföldi bevásárlótúrákra. Akkor a cukor részben azért drágult, mert Európa korábban úgy döntött, felszámolja termelése jó részét, és támogatja a fejlődő országok cukorexportját. Ebben Magyarország is részt vett, csökkentve termelőkapacitását, függősége így máig megmaradt.