Életveszélyes büdzsé - előrehozott adóreform?

Életveszélyesen túltervezi a büdzsé a jövő évi állami működési kiadásokat – fogalmaznak a SZDSZ vezetői, akik kitartanak a költségvetéshez benyújtani kívánt módosító javaslatok mellett.
NAPI Online, 2007. október 30. kedd, 09:24
Fotó:

Jelentős koalíciós vita lesz ebből - vélik a szocialisták, akik szerint nem volt szokás egymás tárcáinál kutakodni. Tovább romolhat a két párt közötti, az utóbbi időben nem éppen jó viszony - írja a Világgazdaság.

Az szinte mellékes kérdés, hogy ki szegte meg előbb a koalíciós szerződés júliusi kiegészítését: a szocialisták, amikor a kisadók tervezett összevonását vetették el, vagy a liberálisok, amikor már jövőre módosítanák a személyi jövedelemadó sávhatárait. A két párt ugyanis azt is rögzítette, hogy csak 2009-től lehet szó érdemi adóreformról.

A liberálisok a múlt héten bejelentették: a családi pótlék további differenciált emelését szorgalmazzák a háromgyermekes családoknál, s az szja három százalékát tennék felajánlhatóvá, illetve évi 1,7 millió forintról 1,9-re emelnék az szja 18 százalékos kulcsának sávhatárát. Ez utóbbit az adótörvényekhez be is nyújtja az SZDSZ-frakció, hogy a tárgyalások között is megmaradjon a mozgástere. Szerintük az egész csomag nem kerülne többe 50 milliárd forintnál, a sávhatár változás a közalkalmazotti béreket is érintené, ezért a bértárgyalások része lehetne, illetve fogyasztás-, ezért áfabevétel-növelő hatása is lenne e lépésnek.

A kisebbik koalíciós pártot tegnap meglátogató Veres János pénzügyminiszterrel abban maradtak a liberálisok, hogy együtt tételesen végigszámolják, van-e tartalék a 2008-ra tervezett működési költségekben. Az SZDSZ a 170 milliárd forintos közalkalmazotti béremelés céltartalékát és a központi állami kiadások 140 milliárd forintos, megemelt keretét látják aggályosnak a "konvergenciaprogram végrehajtásának kellős közepén". Szerintük ésszerűtlen ez a túltervezés, sőt, megengedhetetlen, hogy "aktuálpolitikai költés" induljon jövőre a megmaradó összegekből.

Deficit-, adósság- és adócsökkentés - ez lenne a sorrend a pluszforrásokról szóló döntéseknél. Nem a konvergenciaprogram lazításáról van szó, hiszen az elsődleges egyenleg tervezett pályájához kívánunk visszatérni - tették hozzá az SZDSZ-es politikusok. Leszögezték: javaslataikat csak akkor tartják fenn, ha van mozgástér, de szerintük ez nem kérdés. Tény, hogy a 2007-es költségvetésben annak elfogadásakor 52,7 milliárd forintos, a 2006-osban pedig ötmilliárd forintos céltartalék szerepelt.

A kormány már elfogadta az SZDSZ által "mozgástérként" megjelölt összegeket, így ezzel az ötlettel előállni a döntést követően finoman szólva is udvariatlan - vélik a szocialisták, akik azt is mondták lapunknak, a liberális javaslatokat nem támogatják. Hozzátették: a kisadók összevonásának elmaradása csak lehetőség volt a koalíciós szerződésben, erről kiderült, nem lenne jelentős kedvező hatása, így nem érdemes megvalósítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK