Elfogadható átmeneti megoldás a német felfüggesztés - NFM

Elfogadható átmeneti megoldásnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását a külföldi fuvarozók esetében - közölte a tárca az MTI megkeresésére.
MTI-Eco, 2015. január 30. péntek, 16:05
Fotó: Napi.hu

A tárca nem kapott előzetes tájékoztatást a szabályozás bevezetéséről a német féltől. Hazai fuvarozói szervezetek tavaly december elején hívták fel a figyelmet az életbe lépő változásokra, illetve a várható hatásokra.

A minisztérium azonnal jelezte szakmai fenntartásait a német társtárcánál és az Európai Bizottság illetékes szerveinél.

A magyar álláspont szerint kérdéses, hogy az év elején bevezetett szabályozás összeegyeztethető-e az Európai Unió egységes belső piaci politikájával, a szolgáltatásnyújtás szabadsága és a tisztességes verseny elveivel.

A fejlesztési tárca szorgalmazta a visegrádi országok és más tagállamok közös uniós fellépését, ami a jelek szerint gyors, de véglegesnek nem tekinthető eredményre vezetett - hangsúlyozta válaszában az NFM, hozzátéve, hogy a helyzet megnyugtató rendezését az Európai Bizottság és Németország között megindult egyeztetések szolgálhatják.

A német kormány korábban úgy rendelkezett, hogy a munkáltató a Németországon áthaladó külföldi kamionvezetőknek is az óránként 8,50 eurós német minimálbért köteles kifizetni. Pénteken bejelentették, hogy felfüggesztik a rendelkezést, mindaddig, amíg nem tisztázódnak annak uniós jogi kérdései.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2015.01.30 16:36

A németek másolják Magyarországot: tesztüzemre kapcsoltak.

Bezár pár német kamionos cég. Nem baj! Cserébe a legnagyobb európai cég magyar lett. A többi meg nem győz vadiúj kamionflottát venni. Legalább gyárthatnak kamionokat nekünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html