Ismét megcsapolta a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló idei költségvetési tartalékot a kormány. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat értelmében a kormány 4,8 milliárd forintot juttatott az EMMI közgyűjtemények sorára, részletesebb magyarázat nem derül ki a döntésről. Az átcsoportosításról a nemzetgazdasági miniszternek azonnal rendelkeznie kell, az elszámolás pedig 2014. december 15-ig kell megtörténjen.

Ezzel az átcsoportosítással a kormány idén összesen 105,1 milliárd forintot költött el az általános tartalékból a portfolio.hu számításai szerint. Vagyis gyakorlatilag teljesen kimerítette az időközben 100 milliárdról 106 milliárd forintra emelkedő keretet.

Az általános tartalék teljes elköltése nem váratlan fejlemény, megszokott, hogy az év utolsó napjain a kormány kisöpri a padlást. A mostani döntés egyúttal megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy a kormány egyáltalán nem aggódik az idei költségvetési hiány miatt, bátran felhasználja a tartalékokat.

Az év végi módosított hiányelőirányzathoz képest decemberben 250 milliárd forintos hiányt engedhet meg magának a kormány. A korábbi évek tapasztalatai alapján azonban inkább többlet alakulna ki a költségvetésben. Most az a forgatókönyv tűnik valószínűnek, hogy az év végén lényegesen jobb lehet a költségvetés egyenlege.