Elítéltek egy sikkasztó polgármestert

Felfüggesztett börtönre ítélték Kengyel polgármesterét - adta hírül az Index.hu
Domokos László, 2019. november 21. csütörtök, 09:15
Fotó: Napi.hu

A Szolnoki Járásbíróság október 28-án, jogerős ítéletében folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év - végrehajtásában 3 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyúttal előzetes mentesítésben részesítette Kengyel község polgármesterét, aki az elmúlt 5 évben több mint 10 millió Ft-ot sikkasztott a község vagyonából - írta a portál a Szolnoki Törvényszék közleménye alapján.

A döntés nem eredményezi automatikusan Nagy Szilárd polgármesteri tisztségének megszűnését.

A 3500 fős, Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a 2014-es önkormányzati választáson Nagy Szilárd a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett polgármester, majd 2019-ben függetlenként is győzött.

A törvényszék közleménye szerint Nagy Szilárd azért, hogy egy szolnoki ügyvéddel szemben fennálló tartozását rendezze, az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében megbízási szerződést kötött az ügyvéddel, akinek a 2014. február 1-je és 2019. február 1-je között eltelt 5 évben összesen 7,6 millió forintot fizetett ki az önkormányzat, úgy, hogy az ügyvéd ténylegesen semmilyen tevékenységet nem végzett az önkormányzat javára.

Az ezzel okozott kár a mai napig nem térült meg.

Szintén az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében, szóban állapodott meg egy másik ismerősével a helyi labdarúgó sportegyesület focistáinak utaztatásáról. A cég teljesítette a megállapodásban foglaltakat, az önkormányzat pedig 2019. március 28-án 569 ezer forintot fizetett ki a megállapodás szerint, amit a vádlott utóbb megfizetett az önkormányzatnak, így az okozott kár megtérült.

Végezetül a helyi vízközmű-társulat vezetőjeként 2016. június 30-a és 2018. december 31-e között mintegy 2,4 millió forintot sikkasztott el a vízközmű-társulat házipénztárából, amiből 742 ezret utóbb visszafizetett, így az okozott kár részben megtérült.

Az ügyben 2019. augusztus 21-én emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2019. október 28-án előkészítő ülést tartott az ügyben, amelyen a vádlott az ügyésszel korábban megkötött egyezségben foglaltakkal egyezően beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, egyúttal azt kérte, hogy a bíróság előzetes mentesítésben részesítse.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakmert, 2019.11.21 09:42

Na itt a baj :D ennyit a bírókról meg az ügyészekről mutyi ország mutyi igazságügy, a minimum az lett volna hogy repcsi közügyek 10 év és a vagyonból vissza a lét :D egy szégyen az az ország 30 éve ezt művelik pffffffffff
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html