Elképesztő fizmérleg-rekord Magyarországon

Tavaly abszolút rekordot beállítva közel hárommilliárd eurós többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. Az év végén felgyorsult az EU-s források lehívása éppúgy, mint a banki forráskivonás.
Napi.hu, 2014. március 31. hétfő, 09:04
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt év végén tovább nőtt Magyarország külfölddel szembeni nettó finanszírozási képessége (vagyis a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege), a szezonális hatások kiszűrésével 1,938 milliárd eurót, a GDP 7,7 százalékát tette ki az egy évvel korábbi 1,016 milliárdot követően. A negyedik negyedéves adatban leginkább a magas tőketranszferek (EU-transzfer) hatása mutatkozik meg - közölte a jegybank.

Az év egészében a kiigazítatlan adatok alapján a fizetési mérleg többlete 2,941 milliárd eurót tett ki. Ez a megelőző három év - amikor már pozitívak voltak az éves egyenlegek - összes többletének közel kétszeresét jelenti.

A folyó fizetési mérleg 879 millió eurós többlettel zárt a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 161 milliót követően, a tőkemérleg többlete pedig 1,128 milliárd euróról 1,420 milliárdra emelkedett. Sikerült hajrázni az uniós források lehívásával: az EU-hoz kapcsolódó folyó és tőketranszferek 1,4 milliárd eurós kiigazított értéke is emelkedést mutat az előző negyedévi értékhez (1,3 milliárd) és az egy évvel korábbihoz (1,2 milliárd) képest.

Az áruforgalmi többlet kisebb az előző negyedévi értéknél, kiigazított értéke 1,086 milliárd euró volt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszont javult a külkermérleg. Az export szintje szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest csökkent (19,582 milliárd euróra), az importé viszont némileg emelkedett (18,495 milliárd euró) a harmadik negyedévhez viszonyítva.

Miközben az EU-források jönnek, a bankok forráskivonása folytatódik. Ezt jelzi, hogy az ún. egyéb befektetések egyenlege 2013. negyedik negyedévben összességében 2,082 milliárd euró forráskiáramlást mutatott, amely mögött a követelések 143 millió eurós növekedése és a tartozások 1,940 milliárd eurós csökkenése áll. A követeléseken belül eredeti lejáratuk szerint a rövid követelések 450 millió euróval nőttek, a hosszú lejáratúak pedig 308 millió euróval csökkentek. A tartozásokon belül a rövid tartozások növekedése 76 millió euró, a hosszú lejáratú tartozások csökkenése pedig 2,016 milliárd euró volt. Az éven túli egyéb befektetés tartozások 2 milliárdos csökkenésének döntő részét a hitelintézetek éven túli hitel és betét tartozásainak 1,8 milliárd eurós mérséklődése okozta.

Folytatódott a nettó adósságállomány csökkenése: a negyedik negyedévben az államháztartás és az MNB 14,3 milliárd, a magánszektor 20,2 milliárd eurós nettó adóssággal rendelkezett, ami a harmadik negyedévhez képest rendre 7 és 9, éves összevetésben pedig 24 és 15 százalékos mínuszt jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.03.31 14:51

@oskovulet: tény, hogy az eladósodás nagy gond a szegény családok körében, viszont abban biztos vagyok, hogy a 3 millió statisztikailag szegény magyar között nem azok lesznek többségben, akiknél hitelből 5 lcd tv üzemel...

ezek a szegények általában azért vesznek fel (uzsora) hitelt, hogy ehessenek éhükre, vagy fűthessenek a hideg napokon...

tény, hogy az oktatással és tanítással lehet gondjaikat hosszú távon kezelni (ebben egyetértünk), azonban én nem igazán látom ezeket az erőfeszítéseket... erőfeszítést én csak egyes mutatók mesterséges manipulálására látok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.31 14:49

@csillagos66:
Bazdmeg idéztem. Hol van ott ráta? Hol van ott államadósság? Ne legyél már ennyire értetlen. Nyomjál már egy Ctrl-F-et és keresgesd az államadósság szót! Te emlegeted egyedül!

HAHÓ!!!! Van ott valaki??? KÜLSŐ ADÓSSÁG nem egyenlő ÁLLAMADÓSSÁG
A külső adósságot márpedig segít csökkenteni a pozitív fizmérleg, anélkül hogy a HUF elszállna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.03.31 14:37

@rw: Hagyjuk! A linkedben az adósságrátáról írnak. Nem értelek benneteket. MINDENÁRON azt akarjátok bizonygatni, hogy csökken az adósság. NEM ÉRTEM MIÉRT JÓ EZ NEKTEK. Én elismerem, hogy jó dolog a cikkben szereplő fizetési mérleg rekord, csak megemlítettem, hogy nem sok köze van az államhoz. Az állam (pontosabban az MNB)itt legfeljebb csak a valutaváltó szerepét játszhatja el, de az adóssághoz ennek semmi köze nincs. Miért akarjátok lenyomni a torkunkon, hogy csökken az államadósság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.31 14:29

@csillagos66: én nem keverek semmit, sőt meg sem említettem seholsem az adósságrátát. Végig a fizmérlegről írtam, aminek a hatását egyáltalán nem vágod.

Végül pedig láttam hogy te kevered a külső adósságot az államadóssággal abban amit EdmunBurke-nak írtál, ezért idéztelek, de ha nem megy át olvasd el mégegyszer mit írtál.

Ugyanis EdmunBurke azt írta a külső adósság csökkent, és igaza van. A külső adósság nominálisan és a GDP arányában is csökkent. Hogy ne legyenek kétségeid, ezért linkeltem egy cikket, amit vélhetően nem olvastál el.
Mivel sejtem most sem fogod venni a fáradtságot, idézem az elejét, amiben NOMINÁLSAN van megadva minden:

"A 2011 második negyedévében mért 110,7 milliárd eurós külső adósság (egészen pontosan a közvetlen tőkebefektetéseken belüli egyéb tőke nélkül számolt nettó külföldi adósság) 2013 március végére 92,5 milliárd euróra csökkent. Vagyis a belföldi makrogazdasági szereplők (állam, vállalatok, háztartások) összesen 18,3 milliárd euróval csökkentették külső adósságukat szűk két év alatt."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.03.31 14:28

@csillagos66: valamit elszámoltál!!!!!!!!!
Ha tartottuk a 3% alatti hiányt , ez az összeg sehogy sem jön ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html