Elképesztő kenőpénzt fizetett egy magyar férfi, hogy megússza a büntetőeljárást (frissített)

Vajon mennyi vaj lehetett a fején annak a magyar férfinak, akitől úgy követeltek - részben sikeresen - több százmillió forintot azért, hogy egy ellene indult büntetőeljárást megszüntettessenek, hogy igazából nem is folyt ilyen eljárás. Az ügyészség mindenesetre korrupció miatt emelt vádat.
Napi.hu, 2015. május 20. szerda, 09:17
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy budapesti házaspárral szemben, akik a vád szerint 2013 márciusában egy magánszemélyt kerestek meg azzal az ajánlattal, hogy magas beosztású ismerőseik nagyobb összeg fejében őt egy ellene indult büntetőeljárásból kivonják - közölte az ügyészség.

A vádirat lényege szerint, a házaspár férfi tagja még évekkel korábban egy ugyanazon cégen belüli közös munkavégzés során ismerkedett meg a másik férfival, amely cégcsoportnál egy időben mindketten vezető tisztséget töltöttek be. Később azonban a férj munkaviszonya a cégnél megszűnt.

Évekkel később a házaspár elhatározta, hogy az általuk így korábbról ismert férfitól jogtalanul pénzt szereznek úgy, hogy valótlanul azt állítják, hogy a feleség - állításuk szerinti, de pontosan meg nem nevezett - hivatali munkahelyén tudomást szerzett egy, a férfi ismerősükkel szemben indult, számára terhes vizsgálatról, amelyben a férfi büntetőjogi felelőssége is felmerül.

Ennek megfelelően nagyobb pénzösszeget kértek a férfitól valótlanul azt állítva, hogy azt az ügyben illetékes hivatalos személyeknek továbbítják, akik ezért cserébe elintézik a férfi büntetlenségét, illetve az ellene kiadni tervezett elfogatóparancsot megakadályozzák.

A fentiek alapján a házaspár együtt összesen 250 millió forintot és félmillió dollárt (jelenlegi árfolyamon ez közel 138 millió forint, 2013 tavaszán 120 millió forint alatti összeget ért) kért és kapott a férfitól, illetve ezen túlmenően további 250 millió forintot kíséreltek meg megszerezni tőle, amelynek átadását azonban ismerősük már megtagadta.

Ezen felül a nő azt a látszatot keltette magáról, hogy hivatalos személyként a hivatali munkahelyén lehetősége van megsemmisíteni a férfira nézve terhelő tartalommal bíró iratokat. Ezért a nő még további 300 ezer eurót (akkori árfolyamon mintegy 90 millió forintot) kért és kapott a férfitól.

Az ügyben a Fővárosi Főügyészség mindhárom személlyel szemben vádat emelt; a házaspár mindkét tagját - más bűncselekmények mellett - befolyással üzérkedés minősített bűntettével, a férfi ismerősüket pedig hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK