Ellehetetleníthetik a falusi turizmust

Az eddigi adókedvezmények megszűnnek jövőre, aminek hatására sokan elhagyhatják a piacot - mindezt annak ellenére, hogy a magyarországi turizmus legdinamikusabban növekvő ágazata a falusi vendéglátás.
NAPI, 2009. augusztus 5. szerda, 09:57
Fotó:

Véglegesen abbahagyhatja vagy felfüggesztheti tevékenységét a falusi turizmusban érdekeltek egy része amiatt, hogy a június végén elfogadott adócsomag eltörölte az ágazat személyijövedelemadó-kedvezményét - írja a Világgazdaság.

Eddig a falusi turizmussal foglalkozóknak évi 800 ezer forintos bevételig nem kellett adót fizetniük - adóbevallást sem kellett benyújtaniuk -, és csupán ezen összeg felett volt adóköteles a jövedelmük. Ezenfelül további 400 ezer forintos jövedelmig mentesülnek az adófizetés alól, ha úgynevezett vendégasztal szolgáltatást nyújtottak, azaz például kézművesbemutatót szerveztek, otthon készített termékeket árusítottak vagy a szálláshelyen biztosítottak étkezési lehetőséget.

A kormány döntése értelmében ezek a kedvezmények megszűnnek január elsejétől.

A magyar turizmus egyik sikerágának számít a falusi vendéglátás: tavaly a falusi szállásadók száma 15,6 százalékkal, a falusi szálláshelyeké 16,3 százalékkal nőtt. A vendégek száma közel 10 százalékkal emelkedett, miközben a nemzetközi vendégforgalom hazánkban 4-5 százalékos visszaesést mutatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK