A húsvéti kiemelt élelmiszerellenőrzési időszakban a hatóságok a sonkát, a tojást, illetve egyéb élelmiszeripari termékeket vizsgálnak. Ellátogatnak még sertéstelepekre, továbbá az országutakon is végeznek ellenőrzéseket. A vizsgálatok kiterjednek az állatjóléti előírások betartására, a takarmányok összetételére és a vendéglátó ipari egységekre is - írta az agrarhaszon.hu.

A szakállamtitkár beszámolt arról is, hogy tavaly jelentősen javuló tendenciát mutattak az élelmiszerellenőrzési vizsgálatok az előző évhez képest. Tavaly 434 húsfeldolgozó üzemet ellenőriztek, és 58 figyelmeztetést adtak ki, 9 esetben szabtak ki bírságot, két esetben pedig éltek az engedély visszavonásának eszközével.

Élelmiszerekből összesen 70 090 tételt vizsgált meg az élelmiszerbiztonsági hatóság, ebből 438 tétel volt kifogásolható, 232 alkalommal szabtak ki összesen 22 millió 600 ezer forint pénzbírságot, míg az előző évben százmilliós nagyságrendű volt a bírság végösszege.

Általános tapasztalat a szakállamtitkár szerint az, hogy a magyar termékek 0,56 százaléka volt kifogásolható, ez az arány az EU-tagországok termékei esetében 0,85 százalék, a harmadik országokból származó áruknál pedig 8,6 százalék volt tavaly. Süth elárulta azt is, hogy az országban összesen 44 150 olyan kiskereskedelmi egység működik, ahol húst forgalmaznak.

Az élelmiszerinfláció tavaly 4,4 százalék volt, nagyjából annyi, mint a teljes piacon történő, 4,2 százalékos áremelkedés, 2009 második negyedévétől pedig az olcsóbb termékek irányába mozdul el a fogyasztás, amellett, hogy a kereslet is csökkent - mondta Kozák Ákos. A GfK Hungária igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a sertéshús az átlagnál nagyobb mértékben drágult.

A sertés, marha húskészítmények piacain a GfK 6,5 százalékos polci árdrágulást mért 2009-re. A minőség mögött ugyanakkor megjelenik a magyar áru, mint eredet, de nem ez a legfontosabb - fejtette ki Kozák Ákos. Magyarországon mintegy 4 millió háztartás van, 94-95 százalékuk valamilyen gyakorisággal vásárol húskészítményeket. A magyar lakosság tőkehúsból, sertésből hetente átlagosan két alkalommal, marhából ritkábban, mint 2-3 hetente, szárazáruból, felvágottból pedig hetente többször, 3-4 alkalommmal is fogyaszt.