Ellentmondó bírósági ítéletek a 13. havi juttatásról

Ellentmondásosak a 13. havi juttatással kapcsolatos perekben született első ítéletek. Több esetben – például Szombathelyen, Veszprémben – helyt adott a munkaügyi bíróság a 2004-es évre teljes juttatást igénylő kereseteknek - írja a Világgazdaság.
NAPI Online, 2005. július 19. kedd, 19:30
Fotó:

A lap szerint a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon viszont úgy foglaltak állást: a kérelmezők az idei januári kifizetéssel a 2004-re járó illetményüket megkapták, további juttatásra nem jogosultak, mert azzal már a 2005-ös díjazásukat vehetnék kézhez. Annak kifizetése azonban csak a jövő januárban lesz esedékes, a fővárosi döntések szerint - mondta a lapnak Suba Ildikó elnökhelyettes.

A módosítás értelmében az érdekelt minden naptári évben egyhavi díjnak megfelelő öszszegű külön juttatásra jogosult, amennyiben január elsején szolgálati viszonyban állt. Kifizetéséről január 16-án kell rendelkezni, mértékének alapja pedig a januárra irányadó távolléti díj. Mindez 2004. február 1-jétől lépett hatályba.

Az államháztartás működéséről szóló kormányrendelet idén januártól élő módosítása az egyhavi juttatás kifizetésénél a tárgyév január 16-át rögzíti, és ez okozza a problémát. Egyes nézetek szerint a járandóság előre fizetendő ki, tehát a 2005-ös évre vonatkozó díj az idén januárban volt esedékes.

A perek kiindulópontja is ez. Eddig főként rendőrök léptek fel, akiknek az idén januárban kifizették a 2004-re eső juttatás egytizenketted részét, mondván, az új rendelkezés csak február 1-jén lépett életbe, ezért az első hónapra még jár a 13. havi illetmény arányos része. Megkaptak egy további teljes havi összeget is, azzal a munkáltatói indokolással, hogy az már 2005-re szól. A felperesek szerint azonban megilleti őket a 2004-es év 11 hónapjának megfelelő részarányos díj is.

HOZZÁSZÓLÁSOK