Ellenzéki egyeztetés: "Új alkotmányra van szükség"

Ellenzéki szervezetek szerint új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs - jelentette be első egyeztetésük után szerdán a szocialista Bárándy Gergely.
Inforádió, 2013. január 2. szerda, 18:49
Fotó: Napi.hu

A politikus sikeresnek ítélte az első, a közjogi kérdésekről zajló egyeztetést, amelyen a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt. Meg tudtak állapodni a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is - mondta.

A következő választások után még kétharmados többség birtokában sem akarnának egyedül alkotmányozni - ismertette a résztvevők álláspontját. Elképzeléseik szerint az új alkotmány két lépcsőben, a részvételi demokrácia minden elemét kihasználva születhet meg - közölte.

Az első körben a jogállamiságot akarják helyreállítani, ezért csak az ehhez legszükségesebb módosításokat végzik el - jelentette ki. Szavai szerint ezután indulhat egy hosszú és kiterjesztett folyamat, amelynek a végén egy társadalmi konszenzussal elfogadott új alkotmány születik - mondta.

Bárándy Gergely hangsúlyozta, hogy a tárgyalások tovább folytatódnak, a terveik szerint legközelebb jövő szerdán ülnek össze.

Kérdésre válaszolva azt mondta: jóval kilencven százalék fölött van azoknak a kérdéseknek az aránya, amelyben a résztvevők mindenképpen egyet tudnak érteni.

Van olyan téma is, amelyben nem teljes az egyetértés, de miután a felek az első ülésen vannak túl, ezt nem lehet végleges véleménykülönbségnek nevezni - közölte. Szavai szerint abban jelenleg eltérnek a vélemények, hogy kormányra kerülésük esetén az alaptörvényt az 1989-90-es alkotmány értékrendje és szellemisége alapján módosítsák vagy más jogtechnikai megoldást használjanak.

Arról is beszélt, hogy lényegesen nehezebb lesz a helyzetük, ha a következő választáson nem jutnak kétharmados többséghez. Hozzátette, "akkor sem dől össze a világ", ha csak feles többséget kapnak. Hangsúlyozta, hogy az egyeztetéssorozatnak nemcsak az alkotmány és az alkotmányos szabályok megváltoztatása a célja, hanem arra az esetre is megoldásokat próbálnak találni, ha csak egyszerű többséget szereznének a parlamentben.

Példaként említette, hogy az ombudsmanok számának megváltoztatáshoz az alaptörvényt kellene módosítani, de a helyettesek jogköreinek megváltoztatásához elég egy feles módosítás.

Az egyeztetést összegző, az újságíróknak kiosztott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy haladéktalanul olyan alkotmányszintű szabályozást kell alkotni, amelynek legfontosabb üzenete a társadalmi, szociális, gazdasági és jogbiztonság. Ezeket tíz pontban sorolják fel. Ebben egyebek között az is szerepel, hogy ez az alkotmányszintű szabályozás a választójog gyakorlásának indokolatlan korlátait lebontja, arányosabb, szabad és tisztességes választási rendszert hoz létre, biztosítja a sajtószabadságot, megteremti a demokratikus médiafelügyeleti rendszert, helyreállítja az önkormányzatiságot, és Magyarországot Magyar Köztársaságként nevesíti.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese december 27-én közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom ezzel kapcsolatban másnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

December 30-án egyeztető tárgyalást tartottak, amelyről az Együtt 2014 a Facebook-oldalán úgy számolt be, hogy azzal megnyílt az út az ellenzék egyeztetése előtt.

Az LMP és a 4K! képviselői sem a hétvégi egyeztetésen, sem a szerdai tárgyaláson nem vettek részt.

Fidesz: összeállt a régi csapat

A Fidesz szerint az ellenzéki egyeztetésen résztvevő szervezetek hallgatnak igazi szándékukról, a bankadó eltörléséről.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerdai közleményében úgy fogalmazott: másfél év "megrendezett bújócskázása" után újra összeállt a régi csapat, "Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy elővette a Bárándy család által összerakott közjogi csomagot".

A Fidesz szerint azok próbálnak az emberi jogok védelmezőinek feltűnni, akik 2006-ban viperákkal támadtak békés ünneplőkre, és lábbal tiporták a demokráciát, azok puhítanák fel az alaptörvény államadósságra vonatkozó előírását, akik megduplázták az államadósságot és a "devizahitel csapdájába" lökték a családokat, miközben Európa legjövedelmezőbb bankszektorát hozzák létre.

A szóvivő megjegyezte: miközben a "Bárándy család alkotmánytervezetét lobogtatják", aközben az igazi szándékaikról hallgatnak, el akarják törölni a bankadót.

Selmeczi Gabriella arra vár választ, hogy az ellenzéki szervezetek miből pótolnák a bankoknál hagyott adót, honnan szednék be a hiányzó milliárdokat. Felvetései között sorolta egyhavi nyugdíj, egyhavi bér, a gyermekek után járó adókedvezmény, illetve egyévi gyes elvételét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.03 10:15

a jelenlegi, diktatúrát megalapozó szennygyűjteményt, főleg hogy azt a szekta erkölcsi képviselője, DR (doktor) nemzet golyóstolla írta alá, mindenképp kukázni kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.03 09:03

@VoIe: Az alkotmányt, vagy azt az állandóan módosítható, átírható papírost, amit annak neveznek,egy szép mozdulattal a papírkosárba kell dobni valamennyi törvényével ( sarkalatosak, óh ) együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.01.03 08:33

Alkotmany helyett uj kormanyra es uj ellenzekre lenne inkabb szukseg. Amig ezek a mocskok valtjak egymast, addig tokmindegy milyen az alkotmany.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.01.03 08:03

Egy-két embernek már csak egy komplett sebész team tudná kioperálni a nyelvét a jelenlegi hatalom valagából. Szinte hihetetlen, hogy az "utca embere" így tud lelkesedni egyik vagy másik politikai elitért. Egyik-másik hozzászólás már havi illetményt ér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.03 01:32

Máshol általában nem 1-2 ember írja az alkotmányt, s alkotmányozás után feloszlatja magát az alkotmányozó gyűlés.

Mennyi törvényben volt szava az ellenzéknek 2010 óta? Volt már 2/3, de az előbbi demokratikusabb volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html