Előzetesben a közterület-felügyelők főnöke

Előzetes letartóztatásba helyezték a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, mert a gyanú szerint pénzt fogadott el azért, hogy a beosztottai minél több autóra tegyenek fel kerékbilincset.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 16:03
Fotó:

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset - jelentette az MTI. A Fővárosi Bíróság szeptember 12-ig elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit egyebek mellett vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint a közterület-felügyeleti vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el. A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítékok elrejtésével vagy összebeszéléssel a bizonyítást megnehezítené, vagy meghiúsítaná.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, a cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Az ügyészség azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet augusztus 10-én őrizetbe vett vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500.000-800.000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként. Az átvett összegből pedig minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el. Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték.

A VI. kerületi önkormányzat elmondta: tavaly és idén havonta ezer kerékbilincset tettek fel a gépkocsikra a kerületben.

HOZZÁSZÓLÁSOK